2024. május 5., vasárnap

Belgrádban tárgyal a hágai főügyész

Brammertz nem Šešelj miatt jött, rendes féléves jelentését készíti – Megfelelő az együttműködés Szerbia és a törvényszék között

Serge Brammertz hágai főügyész hétfőn kétnapos látogatásra érkezett Belgrádba. A főügyész látogatásának időpontját már két hónappal ezelőtt megbeszélték, vagyis véletlen egybeesésről és nem Vojislav Šešelj hágai vádlott, a Szerb Radikális Párt elnöke miatti nyomásgyakorlásról van szó. Brammertz látogatásának célja voltaképpen az, hogy adatokat gyűjtsön rendes féléves jelentéséhez Szerbia együttműködéséről, melyet június elején fog átadni az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Hétfőn már találkozott Aleksandar Vučić kormányfővel, Nebojša Stefanović belügyminiszterrel, és Vladimir Vukčević háborús bűnök felderítésével megbízott ügyésszel is, a tervek szerint Nikola Selaković igazságügyi tárcavezetővel szintén tárgyal majd.

A Vučić–Brammertz-találkozót követően kiadott kormányközleményből kiderül, hogy a beszélgetés során szó esett Vojislav Šešelj ügyéről is. A megbeszélésen a kormányfő elmondta a főügyésznek is azt, amit korábban a médiumoknak: a szerb kormány egyelőre nem kapott Hágából semmilyen felszólítást arra vonatkozóan, hogy a radikális pártvezérnek ismét vissza kell térnie a fogdába. Vučić úgy fogalmazott: amikor megérkezik Belgrádba az erre vonatkozó hivatalos dokumentum, a szerb kormány az ország törvényeivel és a nemzetközi jogrenddel összhangban fog annak kapcsán eljárni. A beszélgetés során megállapítást nyert, hogy jelenleg nincsenek rendezetlen, nyitott kérdések Szerbia és a Hágai Nemzetközi Törvényszék együttműködését illetően.

ERŐSÍTENI A RÉGIÓBELI KAPCSOLATOKAT

A Vladimir Vukčevićtyel folytatott megbeszélésen megállapították, hogy a háborús bűnök ügyében lefolytatott eljárások a régióban nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megakadályozhatóvá váljék az elkövetők büntetlensége. Az ügyész irodájának közleményében arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy elsősorban a régió országainak a hágai törvényszékkel megvalósított együttműködéséről és annak továbbfejlesztési lehetőségeiről volt szó a találkozón. Egyetértettek abban, hogy szükséges lenne tovább erősíteni a régióbeli államok ügyészségei közötti kapcsolatokat a hatékonyság növelése érdekében, közös nyomozócsoportokat kellene létrehozni, melyek megkönnyítenék, előbbre vinnék a háborús bűnökkel kapcsolatos vizsgálatokat.

A belügyminisztériumban a délután folyamán fogadást szerveztek Serge Brammertz számára. A főügyész pozitívan nyilatkozott a belügyi tárca háborús bűnök felderítésével foglalkozó szolgálatának tevékenységéről. A Nebojša Stefanovićtyal folytatott megbeszélésen egybehangzó véleményeket mondtak ki, hangsúlyozva, hogy a belügyminisztérium és a törvényszék közötti együttműködés továbbra is töretlen. A tárcavezető tájékoztatta vendégét azokról az intézkedésekről is, melyeket a minisztérium az európai uniós csatlakozási tárgyalások 24. fejezete kapcsán foganatosított az eddigiekben. Brammertz támogatásáról biztosította hazánkat az európai integrációs törekvésében.

NEM ELÉG NÉHÁNY NAP

Korábban egyébként Rasim Ljajić, a hágai törvényszékkel való együttműködéssel foglalkozó kormánytestület vezetője kijelentette, nem tartja reálisnak a fellebbviteli tanács azon elvárását, hogy Vojislav Šešelj mára visszatérjen Scheveningenbe, mert a törvény értelmében történő eljárás: a letartóztatás, a kiadatásról szóló döntés meghozása, Šešelj panasztevési joga, a panasz elbírálása mindenképp hosszabb időt fog igénybe venni egy-két napnál. Ljajić elmondta, hogy a hazai törvények által meghatározott határidőkről levélben fogják értesíteni a törvényszék fellebbviteli tanácsát.

Mint ismeretes, az SZRP elnöke pénteken arról nyilatkozott a sajtónak, hogy a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsának új döntése értelmében legkésőbb május 26-áig vissza kell térnie Hágába. Šešelj kijelentette: nem hajlandó önként feladni magát, s ha egyesek ismét Hágában szeretnék látni, azoknak „a hátukon kell visszavinniük” őt. Egyébként a Šešelj ügyében eljáró bírói tanács továbbra sem hozott semmiféle döntést arról, hogy a vádlottnak vissza kellene térnie. Vojislav Šešelj ideiglenes szabadlábra helyezéséről tavaly november 12-én hozott döntést a törvényszék. 2003. március 24-e óta tartózkodott Scheveningenben, akkor adta fel magát.

Borivoj Borović ügyvéd ehhez kapcsolódóan közölte: a fellebbviteli tanács nem hozhat olyan döntést, amelyben a vádlott visszautazását rendeli el. Borović szerint a szerb kormánynak körültekintően kellene eljárnia és megvédenie állampolgára – Šešelj – érdekeit. Mint mondta, a szerb államhatalom lehetővé tehetné Šešelj számára, hogy a hazai igazságügyi szervek előtt bizonyítsa, Hágában megsértették jogát az ésszerű határidőn belül lebonyolított eljárásra. Ezenfelül az államhatalom Šešelj egészségügyi állapotára hivatkozva is elutasíthatná a kiszolgáltatást – magyarázta.