2024. április 30., kedd

Bizalmon alapuló kapcsolatok

Olaszország és Szerbia közösen jelenhetnek meg a harmadik országok piacán

Sergio Mattarella olasz államfő hétfőn Belgrádban többek között Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnökkel találkozott. A beszélgetést követően az államfők leszögezték, hogy országaik kapcsolata a barátságon és bizalmon alapszik. Olaszország támogatja, hogy minél előbb megnyíljanak az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások első fejezetei.

Nikolić a szerbiai olasz beruházásokat is méltatta. Olaszország Szerbia harmadik legjelentősebb külföldi beruházója, tette hozzá Nikolić, majd abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a Fiat, a Benetton és a Calzedonia olasz vállalatok képezhetik az együttműködés elmélyítésének alapját.

– Ha továbbra is együttműködünk, mint ahogyan azt a múltban és mindig is tettük, jelentős projektumokat valósíthatunk meg, vagy akár közösen jelenthetünk meg valamelyik harmadik ország piacán. Határozott elképzelésünk van arról, hogy hogyan kellene elmélyítenünk az országaink közötti együttműködést – fogalmazott Nikolić, majd köszönetet mondott Olaszország támogatásáért az európai úton.

Mattarella hasonló hangnemben nyilatkozott a sajtónak, mondva: az egész Nyugat-Balkán érdekében az áll, hogy az EU minél hamarább megnyissa a tárgyalási fejezeteket Szerbiával.