2024. április 27., szombat

Az ír tömegek örülnek a melegházasságnak

Lassan elcsendesedik a hét végén tapasztalt karneváli hangulat Írországban. A vigasságra az adott okot, hogy a szavazók nagy többsége pénteken – történelmi jelentőségű referendumon – a homoszexuálisok polgári házasságának engedélyezésére szavazott. A másnap kihirdetett végeredményt sok helyen tömegek ünnepelték.

A több mint húsz éve nem tapasztalt magas – 60,5 százalékos – részvétellel megtartott voksoláson a választók 62,1 százaléka (csaknem 1,2 millió ember) támogatta az azonos neműek házasodásának legalizálását. Ezentúl ezeket a párokat is ugyanazok a jogok illetik meg, mint a férfi-nő házasságát: immár őket is családként ismerik el, kapcsolatuk alkotmányos védelmet élvez.

Az ellenzők aránya 37,9 százalék, ami bő 734 ezer voksot jelent. A 43 választókörzetből csupán egyben kerültek többségbe a nemleges szavazatok. A döntéssel az írek lettek az elsők a világon, akik népszavazáson határoztak a homoszexuális párok házasságkötésének törvénybe iktatásáról. Erre a másságát nyíltan vállaló egészségügyi miniszter is felhívta a figyelmet. Leo Varadkar hangsúlyozta: elsőként rögzítik az alkotmányban, hogy szexuális beállítottságától függetlenül mindenki jogosult a házasságkötésre. Ezáltal pedig – tette hozzá – hazája „a szabadság és az egyenlőség” fáklyavivője lett a többi ország előtt.

A melegek jogainak érvényesítéséért évtizedek óta küzdő David Norris politikus pedig úgy véli: „Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja.” Rónán Mullen parlamenti képviselő, az ellenkampányt támogató kevés politikusok egyike szintén gratulált a másik oldalnak.

Az ellenzők táborában a katolikus papság és a vallásos civil szervezetek tömörültek. Egyik fő érvük az volt, hogy az azonos nemű pároknak elég a bejegyzett élettársi kapcsolat. Az ír egyház továbbra is maga dönti el, hogy celebrálja-e a homoszexuálisok házasságát. Figyelemre méltó azonban Dublin érsekének, Diarmuid Martinnak a megjegyzése, mely szerint az országban „társadalmi forradalom” zajlik, és egyházának szembe kell néznie a valósággal.

Szinte a teljes politikai elit és sok híresség is az azonos neműek egybekelésének engedélyezése mellett kampányolt. A népszavazást sokan mérföldkőnek tartják azon az úton, amelyet a katolikus és konzervatív Írország a fokozatos átalakulás érdekében megtett.

A szigetországban 1993-ig bűncselekménynek számított a homoszexualitás. Az évszázadokig erős egyházi befolyás alatt álló ország azonban az elmúlt 22 évben eljutott a tiltástól és hátrányos megkülönböztetéstől a támogatásig. Sőt az utóbbi években egyre inkább elfogadták a melegeket, aminek egyik fontos állomása az volt, amikor 2010-ben engedélyezték számukra a hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését.

A hétvégi ír döntéssel immár húszra emelkedett azoknak az államoknak a száma, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát.