2024. május 4., szombat
LENGYELORSZÁGI ELNÖKVÁLASZTÁS

Duda vagy Komorowski?

A szavazásra jogosultak 40,51 százaléka élt választójogával vasárnap 17 óráig a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában – közölte a lengyel országos választási bizottság (PKW), amelynek adatai szerint a május 10-ei első fordulóban délig 14,61 százalékos volt a részvételi arány. A szavazatszámláláson alapuló eredményeket az országos választási bizottság hétfő estére vagy keddre ígérte.


Az első fordulóban a rendszerváltás utáni lengyelországi választások történetében a legkevesebben, a választásra jogosultak 48,96 százaléka járult az urnák elé. Az elemzők már korábban is hangsúlyozták: azt feltételezik, hogy a második fordulóban valamennyivel nagyobb lesz a részvételi arány, tekintettel az utóbbi napok intenzív kampányára, az erőteljes társadalmi mobilizációra. A részvételi arány azonban nincs hatással a választás érvényességére.
Az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerezte meg a voksok abszolút többségét. A legjobb – 34,76 százalékos – eredményt Andrzej Duda érte el, aki a fő ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje. A kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) támogatásával induló Bronislaw Komorowski a voksok 33,77 százalékát kapta.
A második forduló győztese az a jelölt lesz, aki az érvényes szavazatok több mint felét megkapja. Az előzetes felmérési eredmények arra engedtek következtetni, hogy a két jelölt támogatottsága nagyjából azonos volt, tehát a közvélemény-kutatások készítői szerint minimális különbség dönthet majd arról, ki nyeri a választást. Az előzetes adatok szerint összesen mintegy 30,5 millió választásra jogosult személynek nyílt lehetősége arra, hogy részt vegyen a választáson, közülük körülbelül 192 ezren külföldön adhatták le voksukat. Arról azonban, hogy mennyien éltek ezzel a lehetőséggel, lapzártáig nem érkezett hír.

Az idei elnökválasztáson első ízben levélben is lehet szavazni, erre a lehetőségre a második forduló előtt 57,5 ezren regisztráltak. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartottak nyitva. A szavazatszámláláson alapuló eredményeket az országos választási bizottság hétfő estére vagy keddre ígérte.
A szakemberek emlékeztettek arra, hogy Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen elnökválasztást, második fordulót abban az esetben rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. A lengyelek 1989 óta öt alkalommal választottak elnököt, második fordulót eddig négyszer kellett tartani.