2024. május 3., péntek
FORMULA-1

Hamilton elveszítette a Monacói Nagydíjat

Lewis Hamilton a Mercedes végzetes taktikai hibájának következtében harmadik helyre váltotta a biztos győzelmet, így drámai végjátékot követően zsinórban harmadszor Nico Rosberg nyert Monacóban. Pedig több mint 60 körig úgy tűnt, ez a Monacói Nagydíj nem az eseménydúsabbak közé lesz sorolható, ám aztán egy nagy baleset felkavarta az állóvizet az élen.

Az első rajtsor ismét a Mercedesé lett szombaton, és Hamilton fontos mérföldkőnek érezte, hogy az előző két évvel ellentétben most el tudta csípni a pole-t csapattársa orra elől. A rajtnál mindketten hibátlanul jöttek el, Hamilton megtartotta a vezetést, Rosberg pedig besorolt mögé. Danyiil Kvjat is remek rajtot fogott, és már Sebastian Vettelt is szorongatta, de egy merész fékezés után legalább bejött csapattársa, Daniel Ricciardo elé.

A verseny első fele eseménytelenül csordogált, a 25–35. kör környékén a többség letudta egyetlen kerékcseréjét, néhányan azonban, akik a pontszerző helyeken kívül voltak, két kiállásra játszottak. Max Verstappen taktikáját is kétcserésre váltották, miután az első kiállás elhúzódott a nehezen felkerülő kerék miatt.

Verstappen taktikája először kifizetődni látszott, hiszen az őt leköröző Vettel árnyékában elsurrant néhány autó mellett, és hamarosan már Romain Grosjeannal harcolt az utolsó pontszerző helyért. A holland azonban a frissebb és lágyabb gumikon elmérte a féktávot a célegyenesben, hátulról belerohant a korábban lassító Lotusba, majd irányíthatatlan Toro Rossóját az 1-es kanyar védőkorlátjába fúrta. A 17 éves újonc szerencsére épségben kiszállt az autóból a csúnya baleset után, ám a biztonsági autó a pályára hajtott 15 körrel a futam vége előtt, ez pedig mindent összekavart az élen…

Hamilton ekkora már több mint 20 másodperces előnnyel elhúzott Rosbergtől, ami a csapat meglátása szerint elég volt egy újabb kiállásra, így annak érdekében, hogy az összesűrűsödött mezőny mellett is biztonságban legyen, azonnal kihívták őt egy újabb gyors kerékcserére, amely során a szuperlágy gumikat rakták fel autójára. A Mercedes azonban végzetesen elszámolta a dolgokat, Hamiltont ugyanis a bokszkijáratnál pont utolérte a pályán maradó Rosberg és Vettel, így a brit csak mögéjük sorolhatott be.

További idegtépő pillanatokat okozott a brit számára, hogy a verseny újraindítását több körrel is elodázták a lekörözöttek elengedése miatt, így végül 10 körnél is kevesebb ideje maradt, hogy kezdjen valamit a váratlanul rosszra fordult helyzettel. Hamilton aztán hiába tapadt rá azonnal Vettelre, a gyorsabb gumikkal sem tudta őt megelőzni a szűk korlátok között, ezalatt pedig Rosberg elhúzhatott az ölébe hullott első hellyel, és megnyerte a futamot. Zsinórban harmadik győzelmét aratta ezzel Monacóban, amire legutóbb Ayrton Senna volt képes.

Vettel lett a második, Hamilton pedig kénytelen volt beérni a harmadik hellyel a sokáig biztosnak látszó győzelem helyett. A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff elismerte, hogy elszámolták a pilótájuk előnyét, és felesleges kockázatot vállalva ők fosztották meg a címvédőt második monacói győzelmétől, amire 2008 óta hiába vár. Hamilton érthetően csalódott volt, de igyekezett kordában tartani érzelmeit: elárulta, hogy a kerékcseréről közösen döntöttek, és ígérte, hogy a következő futamon visszavág.

A két Red Bull erős üldözőként begyűjtötték a 4. és 5. helyet, az előrébb végző Kvjat pedig pályafutása legjobb eredményét érte el. Kimi Räikkönen nem tudott rajtuk túljutni, így csak a 6. lett, őt Sergio Pérez követi, és végre a McLaren is kapott némi elégtételt az év eleji küszködésért, hiszen Jenson Button 8. pozíciójával a csapat első idei pontjait szerezte.

A futam első felében Fernando Alonso is a legjobb tíz között haladt, és az sem hátráltatta túlságosan, hogy az első körben Nico Hülkenberggel történt koccanásért öt másodperces időbüntetést kapott, ám később egy túlmelegedés miatti láncreakció néhány meghibásodást okozott autójában, így a spanyolnak fel kellett adnia a versenyt.

A Williams volt az a csapat, amely a leginkább alulteljesített. Az eddig a mezőny harmadik legjobbjának számító autóval Valtteri Bottas és Felipe Massa csak a hátsó régiókba kvalifikáltak, majd a versenyük is nehéz volt, így pontot sem tudtak szerezni, 24 futam után először.

A hétvége a Mercedes ismét feleslegesen túlkomplikált taktikájáról marad majd emlékezetes, ami még biztosan beszédtéma lesz a következő hetekben, és aminek következtében Rosberg 10 pontra megközelítette Hamiltont a pontversenyben.

A Monacói Nagydíj végeredménye: 1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:49,18,240, 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +4,6 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +6,2, 4. Danyiil Kvjat (orosz, Red Bull) +12,1, 5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +13,7, 6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +14,5, 7. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +15,1, 8. Jenson Button (brit, McLaren) +16,2, 9. Felipe Nasr (brazil, Sauber) +23,8, 10. Carlos Sainz (spanyol, Toro Rosso) +25,2, stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 126 pont, 2. Rosberg 116, 3. Vettel 98, 4. Räikkönen 60, 5. Bottas 42, 6. Massa 39, 7. Ricciardo 35, 8. Kvjat 17, 9. Nasr 16, 10. Grosjean 16 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 242 pont, 2. Ferrari 158, 3. Williams 81, 4. Red Bull 52, 5. Sauber 21, 6. Force India 17, 7. Lotus 16, 8. Toro Rosso 15, 9. McLaren 4.

Június 7-én a Kanadai Nagydíjjal folytatódik a szezon.