2024. május 1., szerda

Nyolcvanszázalékosan is világbajnok

Május 14-e és 17-e között rendezték meg az ukrajnai Luckban az erőemelő- és fekvenyomó-világbajnokságot a WPA (World Powerlifting Alliance) szervezésében. A vasárnapi versenyen az eddigi háromszoros világbajnok topolyai Mihájlovits Miklósnak sikerült megvédenie címét, és immár négyszeres világbajnok a 125 kilogrammosok submasters kategóriájában. Mihájlovits 220 kilogrammos teljesítménnyel lett első helyezett. Elmondása szerint azért nem vállalkozott nagyobb súly felemelésére, mert ez egy nem tervezett verseny volt.

– Egy-másfél héttel a verseny előtt szóltak, hogy jó lenne részt vennem ezen a megmérettetésen is. Természetesen éltem a lehetőséggel, annak ellenére, hogy nem szerepelt a terveim között. A júniusi Európa-bajnokságra készültem elsősorban, ahol majd megpróbálom megdönteni a saját világcsúcsomat, ami 225 kilogramm. Eddig kétszer döntöttem világcsúcsot, Tamperében és Telfsben, viszont még csak a felkészülés ötödik-hatodik hetében jártam, és ezért korai lett volna, hogy megpróbálkozzam a célul kitűzött 235 kg-mal. Úgy érzem, 225–227 kg-t most is fel tudtam volna emelni, de nem volt rá szükségem, hisz ez is elégnek bizonyult – nyilatkozta a sportoló.

• Mennyivel volt nehezebb a verseny így, hogy nem konkrétan erre készültél?

– Pszichikailag volt nehezebb. Nem tudtam, kik lesznek az ellenfelek, és nem tudtam, mennyit képesek emelni. Csak azt tudtam, hogy én nem vagyok százszázalékos állapotban. Időnként az motoszkált a fejemben, hogy mi lesz akkor, ha 100 százalékot kell nyújtanom. De ott már az első kör után sikerült felmérnem a többieket, csak odáig ugye el kellett jutni.

• Mit lehet tudni az ellenfelekről? Van nagy riválisod, kihívód?

– Korábban a magyar Stranszki Norberttel vívtunk nagy csatákat még az open kategóriában. Amióta a submastersben versenyzek, azóta a mostani második helyezett lengyel Prezsin Mikla közelített meg legjobban, mivel tavaly negyven kilogrammot vertem a másodikra, az idén viszont csak tizenötöt. Tehát egyre csökken a különbség, és úgy tűnik, hogy a lengyel sráccal fogunk nagy csatát vívni az Európa-bajnokságon is.

• A következő megmérettetésed tehát a prágai Európa-bajnokság lesz. Hogyan készülsz erre?

– Igazság szerint február óta erre készülök. Az eddigi tapasztalataim szerint a legjobb, ha folyamatosan félkész formát tartok, tehát 200 kilogrammot bármikor ki tudok nyomni, és ezzel utána könnyebb megindulni. Ezért is mertem vállalni ezt a világbajnokságot. A felkészülést nem nagyon zavara meg, a verseny hetében nem edzettem, csak átmozgató gyakorlatokat végeztem, most pedig egy hétig levezető edzéseket csinálok. Jövő héttől ismét teljes erőbedobással arra készülök. Mint már mondtam, a legnagyobb célom egy új világcsúcs beállítása. Tavaly volt egy sikeres 231 kg-os próbálkozásom, amit azonban a bírók nem ismertek el.

• Mi volt nehezebb: az első címet megszerezni vagy folyamatosan megőrizni?

– Természetesen az elsőt is nehéz megszerezni, de még nehezebb megtartani, mert ilyenkor már mindenki azt várja, hogy első legyek, és már a versenyt megelőzően azt mondták, hogy úgyis első leszel. Ez azért nem ennyire egyértelmű, oda kell tennie magát az embernek. Még nem mentem ki versenyre úgy, hogy nem voltam százszázalékos állapotban, emellett a sportoló fejében is van egy olyan gondolat, kényszer, hogy muszáj nyernie, hisz mindenki azt várja tőle, ami persze megint csak nem tesz jót neki. Nekem is a verseny előtt volt egy olyan pont, amikor csak ez járt a fejemben, de szerencsére utána sikerült megnyugodnom.

Végezetül Mihájlovits ezúton is köszöni a támogatást a Sat-Trakt Kft.-nek, a Pansport étrend-kiegészítőnek, valamint a Gurman étteremnek.