2024. május 5., vasárnap

A homoki bor dicsérete

Orbán, a borok és borászok védőszentjének napján tartották meg a Palicsi Bornapokat

A tíz napon át tartó Orbán-napi rendezvénysorozat keretében szombaton délelőtt a palicsi Vigadó teraszán az Arena Zabatkiensis Borlovagrend kiosztotta a 2014-es év legjobb borainak járó okleveleket és érmeket. A megmérettetésen a régió 42 pincészetének 83 bora vett részt.

Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere meglepetésének adott hangot, hogy a borászok számára nehéznek számító 2014-es évet követően ennyien beneveztek az értékelésre. A borok minősége sokkal jobb annál, mint amire számítottak, fűzte hozzá Miljković, aki szerint ez a borászok elszántságával és munkájuk iránti elkötelezettségével, szenvedélyével magyarázható.

Dragan Stanković borlovag lapunknak nyilatkozva megerősítette, hogy a 2014-es év különösen nehéz volt a borászok számára, sok eső esett, kevés volt a napsütés, így a szőlő cukortartalma is alacsony volt. A tavalyi bor nem pihenhetett hosszú ideig a pincékben, a borászoknak sokat kellett tenniük azért, hogy többé-kevésbé megfelelő minőséget tudjanak felmutatni, magyarázta Stanković.

– Fontosnak tartjuk az ehhez hasonló megmérettetéseket. Jó látni, hogy minden évben újabb arcok, borászok jelennek meg, és egyre több közöttük a fiatal. Szabadka és környéke mindig is híres volt borászatairól, örülök neki, hogy mind többen térnek vissza a régi hagyományhoz. A homoki bor más, mint a többi, külön varázsa van, minősége nem marad el egyik másik borétól sem. A homoki bor megnyitja és felvidítja az embereket – fogalmazott Stanković.

A díjkiosztó után a megmérettetésen részt vevő borokat bárki megkóstolhatta. A Vigadó teraszán a pálinkafőzők is kiállították termékeiket, illetve ingyenesen kóstolásra kínálták fel.

A palicsi Rotary Club, ugyanúgy, mint az előző években, kihasználta az alkalmat, és jótékonysági akciót szervezett az Orbán-napi rendezvénysorozat keretében. Az aktivisták által eladott étel és italjegyekből befolyt összeget szegény sorsú palicsi családoknak ajánlotta fel.

A rendezvény keretében tartották meg szombaton délután a palicsi Vigadóban Elindultam szép hazámból...címmel a Kárpát-medencei Népdalkörök jubileumi, X. találkozóját, a Palics Magyar Művelődési Egyesület szervezésében. A találkozón vajdasági és magyarországi népdalkörök léptek fel, valamint népzenei együttesek is bemutatkoztak. A vendégeket Szeles Attila, a Palics MME elnöke és Dobó Márta, a VMSZ palicsi szervezetének elnöke köszöntötte.