2024. május 2., csütörtök

Digitális átállás Belgrádban (is)

Tegnap kikapcsolták az Avalán található analóg televíziós jel átjátszóállomásának műszereit, ez pedig azt jelenti, hogy mintegy 2,5 millió tévénéző számára befejeződött a digitalizáció Belgrádban és környékén. A digitális jeladót Rasim Ljajić telekommunikációs és kereskedelmi miniszter, Ivan Tasovac művelődésügyi tárcavezető, valamint Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője helyezték üzembe.

Ljajić szerint a digitalizáció folyamatai ezzel a lépéssel a végükhöz közelednek, hiszen több mint 2,5 millió szerbiai állampolgár már digitális televíziót nézhet. Emellett arra is rámutatott, hogy június hetedikén, tehát majdnem egy héttel korábban ér véget az átállás, mint ahogy azt előzőleg tervezték. Mint elmondta, csak azért nem döntöttek az országos szintű átállás mellett tegnap, mivel még nincsenek pontos adatok arról, hogy hány jelátalakító berendezést sikerült beszerezniük a polgároknak az ország más részein.

– Mindez nem jöhetett volna létre az EU 10,5 millió eurós donációja nélkül – húzta alá a kereskedelmi miniszter.

Davenport elsősorban örömének adott hangot, hogy Szerbia a határidő lejárta előtt véghezvitte a digitalizációs folyamatokat. Véleménye szerint az átállás hosszú távon akár a gazdasági viszonyokat is javíthatja az országban, hiszen még gyorsabb lehet az internetkapcsolat, ami szerinte még hatékonyabb kommunikációt eredményezhet.