2024. május 7., kedd
LENGYELORSZÁGI ELNÖKVÁLASZTÁS

Duda lett a fődudás

Már a hivatalos végeredmény ismertetése előtt elismerte vereségét Bronisław Komorowski lengyel államfő. Az elnökválasztás vasárnapi második, döntő fordulóját ugyanis Andrzej Duda nyerte, a szavazatok 52 százalékával. A bő egy hete 43. életévét betöltő politikus születésnapi ajándékként így hamarosan átveheti (ötéves megbízatással) az elnöki tisztséget.

A fiatal politikus megismételte a május 10-ei előző fordulóban elért sikerét, de első helye (kellő szavazat híján) még nem volt elég ahhoz, hogy elfoglalja az elnöki bársonyszéket. Duda már akkor nagy meglepetést keltett, hiszen megelőzte a biztos befutónak tartott Komorowskit, akit a kormánykoalíció – immár nyolc éve – meghatározó pártja, a jobbközép Polgári Platform (PO) támogatott.

Komorowski ezúttal a nyugati régiókban tarolt, az ország keleti fele viszont Dudára voksolt. Az új elnök vitte el a pálmát Sziléziában is, amely eddig Komorowski szavazóbázisának számított. A fiatal választók nagy többsége szintén Dudát támogatta, sőt az első fordulóban harmadikként végzett (és a vasárnapi döntőből kimaradt) Paweł Kukiz választói táborának csaknem hatvan százaléka is mellé állt.

Dudát a legerősebb ellenzéki párt, a konzervatív, euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS) jelölte a tisztségre. A politikus tavaly óta az Európai Parlament tagja. Országos szinten nem is nagyon ismerik, jóllehet 2006-ban igazságügyminiszter-helyettessé nevezték ki, 2008-tól pedig államtitkár-helyettesi pozíciót töltött be a 2010-ben repülőgép szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczyński PiS-párti elnök hivatalában. A jogász végzettségű Dudát 2011-ben parlamenti képviselővé választották. Jarosław Kaczyński, a PiS vezetője a párt harmadik vonalából emelte ki, és indította az elnökségért folytatott versenyben. Ezért sokan Kaczyński bábjának tartják. A hívő katolikus Duda azonban a néhai államfő szellemi örökösének tekinti magát.

A lengyelek egy része attól tart, hogy elnökségével visszatér a Kaczyński fivérek fémjelezte időszak, amikor Lech Kaczyński államfő és ikertestvére, az akkor kormányfő Jarosław vezetésével Varsó összerúgta a port az EU-val, Moszkvával, sőt Berlinnel is.

Politikai elemzők szerint a lengyelek többsége azért állt Duda mellé, mert elégedetlenek a PO vezette kormánnyal. Elsősorban azzal, hogy csak szűk társadalmi rétegek részesülhetnek a jólétből. Bár a 38 millió lakosú ország gazdasága nem torpant meg az európai recesszió idején, a lakosság többsége nem igazán érezte a fejlődés hatásait, amiért a kormányra és embereire mutogat. Ennek pedig a PO által támogatott Komorowski itta meg elsőként a levét, de az is lehet, hogy az őszi parlamenti választás után a koalíció sem maradhat a helyén.