2024. május 15., szerda

Táncra perdülő végzősök

A ballagó diákok tánccal is búcsúznak a középiskolától

Szerdán délben a főtéren először nyílik alkalmuk a szabadkaiaknak megtekinteni a végzős középiskolások táncát, mely városunkban egy egészen új módja lesz a ballagó diákok búcsúzásának a középiskolától.

Vjekoslav Ostrogonac, a város ifjúsággal és sporttal megbízott tanácsosa elmondta, az igazgatók aktívája azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy álljanak a kezdeményezés mellé, s próbálják a ballagást együttesen egy más módon bemutatni, s egyfajta alternatívát felkínálni a diákoknak is, hogy a ballagást másként is meg lehet ünnepelni.

Iso Planić, a Középiskolai Igazgatók Aktívájának elnöke elmondta, szerettek volna a szökőkútban való fürdés helyett egy olyan alternatívát felkínálni a fiataloknak, amely által úgyszintén kifejezhetik önmagukat, fiatalságukat és örömüket, hogy befejezték a középiskolát.

– A középiskolák diákparlamentjeivel és a tanárokkal folytatott beszélgetések során több ötlet is felmerült, s végül emellett döntöttünk. A középiskolák nem tudnak azonban városi szinten önállóan megszervezni egy ilyen programot, ezért segítséget kértünk a várostól is, az összekötött bennünket a Helyi Ifjúsági Irodával, s így együttesen sikerült első ízben megszerveznünk, hogy a ballagó diákok egy új módon is megmutatkozzanak – mondta Planić.

A végzősök táncának megrendezésébe a Helyi Ifjúsági Iroda is bekapcsolódott, s a végzős diákokkal közösen dolgozták ki a szerdai programot. A diákok immár két hónapja, heti kétszer készülnek és gyakorolnak erre az alkalomra, s összesen mintegy kétszáz ballagó diák fog táncra perdülni szerdán, ami során két táncot adnak elő, az egyiket Sosztakovics keringőjére, a másikat a Blues Brothers egyik dalára.

Damjan Petrekanović, a Politechnikai Iskola végzős diákja úgy fogalmazott, a tánc tíz percre összeköti majd az összes végzős szabadkai diákot, s emeli az ünnep fényét, az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján pedig azt javasolja a következő generációknak, hogy ne mondjanak nemet az újszerű ötletekre, lehetőségekre, mint amilyen ez a tánc is, mert az valóban szebbé teszi a középiskola befejezését.