2024. május 3., péntek

Kielégítő árvízvédelem

Ülésezett a rendkívüli helyzeteket kezelő tartományi válságtörzs

Vajdaság területének 85 százalékát veszélyezteti felszíni vagy a belvíz, 1450 kilométeren húzódnak gátak, valamint mintegy 20 ezer kilométernyi csatornarendszer és 155 szivattyúállomás védi a tartományt az esetleges áradások okozta károktól, de az anyagi források elmaradása miatt a létesítmények mintegy felénél elmaradta a szükséges fenntartási munkálatok – derült ki a tartományi kormány rendkívüli helyzeteket kezelő stábjának tegnapi üléséről kiadott közleményben. Az ülésen a Vajdaság Vizei vízgazdálkodási közvállalatnak a tavaly májusi áradások okozta károk következményeiről és elhárításáról szóló jelentését is elfogadták.

A stáb továbbá felmérte azt is, hogy milyen lehetséges károk sújthatják az első osztályúként számon tartott vízvédelmi objektumokat a tartományban, egy esetleges áradás bekövetkezte után.

A jelentésből kiderült, komolyabb problémák nincsenek e téren, mivel az előző években a tartományi kormány rendszeresen karbantartotta ezeket a létesítményeket. A köztársasági eszközök elmaradásával más anyagi forrásokhoz kellett folyamodnia a közvállalatnak, így sikerült összesen 100 kilométernyi gátfalat felújítani megközelítőleg 3,5 milliárd dináros értékben.

A közleményből az is kiderült, hogy azon építmények munkálatait (amelyek kibírták a tavalyi áradásokat) több forrásból finanszírozza a kormány, összesen 237 millió dinárral. A munkálatok egy része már folyamatban is van.

A csatornarendszerek tisztítását és karbantartását a kormány a termőföldek használati és területrendezési járulékából fedezi, amely tavaly összesen 900 millió dinárt tett ki. Ebben az évben is hasonló számadatra számítanak a tartományban.

Mint kiderült, megfelelő mennyiségű szerszámot és nyersanyagot halmozott fel a tartomány az árvízvédelemre is. A vízgazdasági vállalatok és más hasonló vízvédelmi objektumok raktáraiban is kielégítő a helyzet e téren, tehát ha bekövetkezne a katasztrófa, a védelmi intézkedéseket azonnal meg lehet kezdeni – áll a válságtörzs üléséről kiadott közleményben.