2024. május 3., péntek

A szerb–albán kapcsolatok építése

Aleksandar Vučić szerb kormányfő ma kezdi meg kétnapos tiranai látogatását. Tekintettel arra, hogy Edi Rama albán miniszterelnök hat hónappal ezelőtti belgrádi látogatását meglehetősen heves indulatok és kijelentések jellemezték, a nemzetközi közösség kiemelkedő figyelemmel kíséri a kormányfők mostani találkozóját. A Vučić–Rama-találkozó különösen felértékelődik a Balkán stabilitását megbolygató aktuális történések tükrében, értékelik az elemzők.

Goran Svilanović, a Regionális Együttműködési Tanács főtitkára szerint Vučić albániai útja az egész régió számára fontos. Vannak olyan témák, amelyekről nem elegendő két, vagy három alkalommal beszélgetni, fejtette ki Svilanović.

A Danas belgrádi napilap értesülései szerint a két ország kapcsolatainak jobbá tétele mellett a közös regionális projektumok állhatnak majd a tárgyalások középpontjában. Ezek közül a Niš–Pristina–Tirana autópálya kiépítése emelkedik ki. A szóban forgó autópályát a későbbiekben összekötnék az albániai kikötővárosokkal. A Szerbiát Koszovón át Albániával összekötő vasútvonal felújításáról is beszélgetni fognak a kormányfők, írja a Danas. A napilapnak Zorana Mihajlović közlekedési, építési és infrastrukturális miniszter is megerősítette, hogy az infrastrukturális projektumok különösen fontos fejezetét képezik majd Vučić tiranai látogatásának.

Hasonló értékelések láttak napvilágot az albániai sajtóban is. Albániának és Szerbiának kulcsfontosságú szerepe van a Balkán stabilitása megőrzésének szempontjából, olvasható az albániai lapokban, mint ahogyan az is, hogy a két ország közötti kapcsolatok jobbá válását nem kizárólag a koszovói kérdés akadályozza. Albánia számára Szerbia NATO-val, az európai politikával és az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos politikája is megkérdőjelezhető.