2024. május 3., péntek

Elnapolják a magánosítást

Tizenhét állami vállalat újabb egy év határidőt kap

A Szerbiai Képviselőház szerdán elfogadta a magánosításról szóló törvény módosítását, amelynek mentén az állam számára stratégia szempontból kiemelkedően fontosként megjelölt tizenhét vállalatot nem kell a korábban meghatározott határidőn belül privatizálni. A szóban forgó vállalatok magánosítását legfeljebb egy évvel lehet kitolni. A magánosítási törvény értelmében idén december 31-ig kellene privatizálni az arra előirányzott vállalatok társadalmi tőkéjét.

Nemcsak a stratégiai szempontból kiemelkedően fontos állami vállalatok magánosításának határidejét tolták ki, hanem azokét is, amelyek székhelye, és/vagy vagyona Koszovó területén található, vagy amelyek tevékenysége elsősorban Koszovó területén bonyolódik.

Az is lényeges részlet, hogy azokban a vállalatokban, amelyek újabb határidőt kaptak a magánosításra, a határidő lejárta előtt nem lehet elindítani a csődeljárást, és/vagy kényszermegfizetést elrendelni.

A stratégiailag kiemelkedően fontos tizenhét vállalat listáján egyebek mellett a priboji FAP teherautógyár, a Belgrádi Mezőgazdasági Szövetkezet (PKB), a Galenika Gyógyszergyár, a Politika napilap, a kruševaci FAM kenőanyaggyártó gyár, a pancsovai Petrohemija, a Resavica bánya, a Bori Szénbánya, a vranjei Jumko Pamutgyár, a trsteniki Prva Petoletka és a belgrádi Ikarbus autóbuszgyár található.

A tizenhét vállalatnak több mint 25 ezer alkalmazottja van, így ha ezekben elindítanák a csődeljárást, az rendkívül megrengetné az állam szociális és gazdasági alapjait, indokolta a törvénymódosítást korábban a szerb kormány.