2024. május 2., csütörtök

Tizenötmillió támogatásokra

Magyarkanizsán tizenötszörösére növelték a tavalyi keretet

Magyarkanizsa Község Mezőgazdasági Fejlesztési Alapja az idén tizenötmillió dinárral gazdálkodik, ami a tavalyi év bevételének tizenötszöröse – ismertette Halász Mónika mezőgazdasággal megbízott tanácstag a minisztérium által elfogadott 2015-ös évre vonatkozó mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjukat. A bevétel nagyságának köszönhetően, amely eddig a legnagyobb, lesznek közvetlen és nem közvetlen kifizetésű támogatások is.

– Közvetlen kifizetés formájában támogatjuk a mezőgazdasági biztosítást, ahogyan az elmúlt években, most is 10%-ot a község áll, míg remélhetőleg a minisztérium további 40%-ot támogat, így a mezőgazdászoknak mindössze a felét kell saját eszközökből fedezniük. Ugyanígy közvetlen kifizetéssel támogatja az önkormányzat a mezőgazdasági hitelek kamatainak 50%-át. Ezenkívül a program része a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésének költségei, ebből a termékenyítőanyag árát tudjuk megtéríteni – mondta a tanácstag, aki hozzátette, hogy ezenkívül tizennégy támogatási vonala van az alapnak.

Két éve indult el a kosok beszerzésére vonatkozó támogatás, de pénzhiány miatt ez tavaly kimaradt, idén viszont ismét igényelhetik az állattenyésztők. Minden mezőgazdasági gép és kapcsolható eszköz beszerzését 50%-ban támogatja az alap, valamint a méhészeti felszerelésekre és a tejminőségmérő, illetve tejtermékek csomagolására szolgáló eszközökre is támogatást nyújtanak. A belvíz sújtotta földeket illetően az alapnak köszönhetően a gazdák igényelhetik az altalajlazító eljárást is. Az erdősítés tekintetében azoknak a privát személyeknek, akik fásítanak, fedezik a kataszteri költségeket. A támogatásokban kiemelt szerep jutott a biotermesztésnek is.

– A biotermelőknek a tanúsítvány megszerzésének költségeit állja az alap, míg azoknak a termelőknek, akik most szeretnének áttérni, az átállási időszakban keletkezett költségeket térítjük meg. Ebben az esetben a támogatás igénylésének feltételei között szerepel az is, hogy az óvodának, ahol már a bioétkeztetés megkezdődött, az idei évtől a termelők kötelesek konvencionális áron szállítani, tehát mintha az óvoda a boltban vagy a piacon vásárolta volna meg ezeket a termékeket – mondta Halász Mónika.

A további támogatások között szerepel a földes utak javítása, a védjegyek beszerzésének költsége, valamint a szervezetek, egyesületek számára a kiállítások, vásárok szervezett látogatásakor az útiköltség és a belépőjegy finanszírozása. Az elhullott állati tetemek eltakarításának költségeit visszamenően térítik meg, legkorábban tavaly októberben kiállított számlát fogadnak el, s egy évben maximum harminckétezer dinárt igényelhet egy gazda erre a célra.

Az államival megegyező támogatásokat a termelők csak egyik helyen igényelhetik. A felhívásokat körülbelül egy hónap múlva teszik közzé, s ameddig a pénz tart, nyitva lesz a pályázat.