2024. április 28., vasárnap

Hároméves az Átképző Oktatási Központ

Jelenleg 338 személyt képeznek át más munkára

Az újvidéki Átképző Oktatási Központ hároméves működése kapcsán Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár tegnap sajtótájékoztatót tartott. A tartományi titkár mellett Budislav Medurić, a központ igazgatója, valamint Dijana Benka Rosić, a vajdasági gazdaságfejlesztési program szakszolgálatának igazgatója is felszólalt.
– Az újvidéki oktatási központ jelentősen hozzájárul a munkanélküliség csökkentéséhez. Létrejöttében nagy szerepet játszott az ausztriai Fejlesztési Alap és az Európai Unió pénzügyi alapjainak anyagi támogatása. Az egész Balkánon ez az egyetlen ilyen átképző intézet. Érdemes megemlíteni, hogy csak Ausztriában mintegy 120 ilyen központ van. Jelenleg az újvidéki intézetben 338 munkást képeznek át más munkára – fejtetette ki Miroslav Vasin.
Budislav Medurić elmondta, hogy a munkásképzés kiterjed a fémmegmunkáló, építészeti, vendéglátó-ipari és informatikai szektorra, valamint a fodrászatra és a nyelvekre. Amikor még aktuális volt a Déli Áramlat kiépítésének terve, a hegesztői szak iránt hatalmas volt az érdeklődés, de azóta sem csökkent. A három év alatt több mint 4 ezer munkást sikerült átképezni – ismertette az igazgató.
Az elmúlt három év alatt az Átképző Oktatási Központ programjai 1 300 000 euróba kerültek, ezt az Európai Unió finanszírozta – mondta Dijana Benka Rosić.