2024. május 3., péntek
EU – menekültválság

Migránsonként hatezer euró

Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő a menekültügyi menetrend keretében – Magyarország Olaszországból 496, Görögországból 331 főt lenne köteles befogadni

Az Európai Bizottság (EB) konkrét javaslatokat terjesztett elő tegnap a két héttel korábban közzétett „migrációs menetrend” – vagyis a bevándorlási problémakör átfogó uniós kezelésére irányuló koncepció – megvalósítása érdekében. Az egyik javaslat az úgynevezett áthelyezéssel kapcsolatos. A brüsszeli testület azt indítványozza, hogy enyhítsenek az Olaszországra és Görögországra nehezedő nyomáson, és léptessenek életbe olyan mechanizmust, amelynek alapján az április 15-e után e két ország valamelyikébe érkezett, menedékre jogosult szíriaiak, illetve eritreaiak közül összesen 40 ezer főt átköltöztetnének más uniós tagországokba. Ennek jegyében Magyarország 827 (Olaszországból 496, Görögországból 331) főt lenne köteles befogadni.

A tagállamok minden egyes így átvállalt menekült után 6 ezer eurót kapnának. A javaslatok közt szerepel az is, hogy ha valamelyik tagországban jelentősen megugrik a menekültek száma, akkor mentesülhet az átvállalási kötelezettség alól, sőt, akár be is kerülhet Olaszország és Görögország mellé abba a csoportba, amely uniós intézményesített szolidaritására tarthat igényt.

Az egyes uniós tagországok közötti áthelyezés mellett az EB a kívülről az unióba történő áttelepítésre is kidolgozott elképzeléseket. Eszerint a következő két év folyamán 20 ezer olyan személyt juttatnának be az EU-ba, akik esetében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) megerősíti a menekültstátusra vonatkozó jogosultságot. A program költségeire összesen 50 millió euró uniós hozzájárulást javasolnak. Magyarországtól 307 ilyen személy befogadását várnák el.

Emellett az EB konkrét akciótervet dolgozott ki a következő öt évre az embercsempészek elleni fellépés érdekében. Ebben szerepel a csempészhajók listájának összeállítása, a tagállamok közötti információcsere javítása – beleértve a csempészek internetes kommunikációjának felderítését is.

Az EB javasolja az EU menedékügyi rendszerének hatékonyabbá tételét is, egyebek közt irányelveket dolgozott ki a tagországok számára az újonnan érkezettektől történő ujjlenyomatvétel eljárását illetően. A testület ugyancsak javítani kíván az uniós „kékkártya-irányelv” rendszerén. Ennek érdekében konzultációt hirdettek meg annak kidolgozása végett, hogy miként lehetne több magasan szakképzett embert az EU-ba csábítani ezzel a munkavállalásra jogosító engedéllyel.