2024. május 6., hétfő

A Kéjpart alkotói átvették a MOST FESZT legjobb előadásáért járó díját

Az előadás után a színészek átveszik a díjat (Dávid Csilla fotója)

Az előadás után a színészek átveszik a díjat (Dávid Csilla fotója)

A négy monodráma és a négy studióprodukció közül az Újvidéki Színház Kéjpart című előadása nyerte el a tatabányai MOST FESZT-en a legjobb előadásáért járó díjat. A Michał Witkowski regényéből készült előadást Puskás Zoltán rendezte. Kőrösi István, Pongó Gábor és Sirmer Zoltán színészek kedden este Újvidéken, a Kéjpart előadás után vették át a tatabányai Jászai Mari Színház igazgatójától, Crespo Rodrigótól a díjat.
Az igazgató elmondta, hogy 2011 óta vezeti a színházat, és azóta gondolkodnak arról, hogy milyen fesztivált lehetne meghirdetni, amely a város méretének és a színház adottságainak is megfelel.
– Néhány évvel ezelőtt megszűnt a monodráma színházi fesztivál, és ez adta az ötletet. A monodráma és a stúdiószínházi előadások speciális körülményeket igényelnek, ekkor a színésznek a teljes egyéniségével jelen kell lennie. A stúdiószínház tekintetében érdekesebb téma, újító megoldások jellemzik az előadásokat. Kifejezetten erre a két műfajra nem volt színházi fesztivál. Tatabánya nagyon közel van Budapesthez, tehát számíthattunk arra, hogy a szakma is felfigyel az általunk szervezett fesztiválra – nyilatkozta lapunknak a Crespo Rodrigo.
A MOST FESZT, avagy a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál keretében elsősorban a határon túli, a vidéki teátrumoknak és a független produkcióknak akarnak bemutatkozási lehetőséget nyújtani. – Jövőre is igyekszünk megszervezni a fesztivált, a Magyar Művészeti Akadémia már jelezte, hogy támogatni fog bennünket – mondta az igazgató.