2024. május 1., szerda

Európai utakon járva

A Desiré fesztivált a hivatalosan is európainak minősülő fesztiválok listáján jegyzik – Állva tapsolva ünnepelte Béres Mártát a belgrádi közönség

Díjakat kapott a Béres Márta One Girl Show, európai minősítést a Desiré Central Station, valamint nemrég mutatták be Mariborban az Urbán András rendezésében készült Drakula című előadást. Az elismerések és a bemutató kapcsán Urbán András rendezőt, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját kérdeztük:

– A Štrih egy új belgrádi színházi fesztivál, amelyre meghívást kapott a Béres Márta One Girl Show. Az előadásnak három díjat is odaítéltek, kettő az előadásra vonatkozik, de ami a legfontosabb számunkra, hogy Béres Márta a legjobb színésznőnek járó díjat érdemelte ki. Ezt az előadást – most Belgrádban – 67-edszer játszottuk. Ami nagyon felemelő, hogy értesüléseim szerint a közönség állva tapsolva ünnepelte Béres Mártát és az előadást. Maximálisan megérdemelten, hiszen kiváló teljesítményről van szó – szögezte le Urbán András, majd rátért a Desiré Central Stationre.

– A Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivál múlt hónapban megkapta a Todor Manojlović-díjat, amelynek átadója a napokban lesz Nagybecskereken. A díjat a kortárs művészethez való hozzájárulásért ítélték oda a fesztiválnak. Időközben megérkezett az EFFE, illetve Európa a fesztiválokért, a fesztiválok Európáért besorolása, ami alapján a Desiré Central Station megfelel az európai bizottság által felállított mércéknek, az európainak minősítő fesztiválokat illetően. Ez az első eset, hogy nem csupán a huszonnyolc EU-s tagállam fesztiváljai kerülnek be ebbe a projektumba. Minősítésről van szó, amely a fesztivál rangját növeli. Ennek értelmében, idén és jövőre, a Desiré fesztivált a hivatalosan is európainak minősülő fesztiválok listáján jegyzik, és két éven keresztül mi is feltüntetjük az EFFE emblémáját a hirdetéseinken. Ez reményeink szerint egy új kommunikáció kezdetét eredményezi. A lista egyébként nemcsak színházi-művészi fesztiválokat ölel fel, kiterjed más jellegű fesztiválokra is – fejtette ki, majd pedig szó esett a Drakula szlovéniai premierjéről.

– Mariborban e hó 22-én volt a Drakula című produkció bemutatója, amely a Maribori Nemzeti Színház, a Zágrábi Ifjúsági Színház (ZKM) és a pármai Teatro Due koprodukciójában készült. Az előadásban szlovén, horvát és olasz színészek vesznek részt. Szerbiai, vajdasági vonatkozása, hogy az alkotócsapat részeként velem tartott Irena Popović belgrádi zeneszerző, Gyarmati Kata dramaturg és Kiss Anikó koreográfus. Nagyon jó csapattal dolgozhattam együtt, remek körülmények között. A produkció bizonyos értelemben Bram Stoker regényének motívumaira épül, talán ez az egyik legradikálisabb előadásom. Ami legjobban érdekelt, az a balkáni, kelet-európai „vámpírvilágnak” az európai, nyugati civilizáció felé formálódó viszonya, a két világ találkozása vagy összeütközése, beleszőve a mai mindennapi gondolatok, amelyek terhelnek, foglalkoztatnak bennünket ebben a különös és bizarr helyzetben, amelyben most élünk. Az apokaliptikus víziók, a nagy bizonytalanság mind az EU-n kívüli, mind az EU-hoz nemrég csatlakozott országokban is megjelennek. Tulajdonképpen a balkáni régióra vonatkozó életérzés és az európai, nyugati gondolatvilág találkozása ez az előadás. Abból a pontból indul ki, amikor Drakula gróf hajója Londonba utazik. Ez a hajó koporsókat, fertőzött földet, pestist terjesztő patkányokat visz magával. Azt a tartalmat, ami arra hivatott, hogy tönkretegye az adott civilizációt. A bemutató felemelő érzéssel töltött el, ujjongás és álló taps lett a jutalma nézők részéről. A produkciónak folytatása is lesz, hiszen szeptember vége felé tartjuk a zágrábi bemutatóját, novemberben pedig a pármait – hallottuk Urbán Andrástól.