2024. május 3., péntek

Végéhez közelít a főtér márványozása

Tavaly ősz óta tart Nagybecskerek főterének a felújítása, az illetékesek szerint immár a befejező szakaszba jutottak a munkálatok. Az egyik legbonyolultabb feladat a Városi Vízműveké volt, mivel teljesen át kellett építeni a szennyvízelvezető hálózatot és át kellett helyezni annak a szivattyútelepét is. Ez a munka tavaly november óta tart és hamarosan megtörténik a rendszer próbaüzemeltetése, majd azután elvégezhetik a városháza bejárata és a Dušan cár utca közötti útszakasz aszfaltozását. A tervek szerint nem lesz foltozás, hanem teljesen új aszfaltréteget helyeznek le.

A főutca után márványlapokkal borítják be a főteret is (Fotó: Kecskés István)

A főutca után márványlapokkal borítják be a főteret is (Fotó: Kecskés István)

Miután lehelyezték a különböző vezetékeket, megkezdődött a márványlapok lehelyezése a katolikus székesegyház és a városháza közötti részen. Közben elkezdődött a zöldövezetek létrehozása is a főtéren.
Elkészült a székesegyház és a biztosítóház épülete közötti új betonlépcső, és a könyvtár épülete előtt is hozzáfogtak a márványlapok lehelyezéséhez. A Városrendezési Igazgatóság még egy kis türelmet kér a polgároktól, ígérve, hogy a következő másfél hónap alatt befejezik a legfontosabb munkálatokat.
Tekintettel arra, hogy a város főterén gyakorlatilag teljesen ellehetetlenült a gyalogos közlekedés, a katolikus egyház úgy döntött, hogy a munkálatok befejezéséig a szentmiséket hétköznapokon – hétfőtől péntekig – a Leánynevelő Intézet kápolnájában (Zárda) tartják. A vasárnapi szentmisék továbbra is a székesegyházban lesznek.
Nagybecskerek főterének az átrendezését az elmúlt hónapokban több bírálat is érte. A katolikus egyház tiltakozott, amiért ezentúl sokkal nehezebb lesz majd és bonyolultabbá válik a székesegyház, a püspökség és a plébániahivatal megközelítése. Az ellenzék meg elsősorban azt rója fel a városvezetésnek, hogy egymillió eurós kölcsönből márványoztatják a főteret miközben épületek dőlnek össze, megoldatlan a város vízellátása. A polgárok és a környezetvédők pedig a főtéren álló fák kivágását sérelmezik.