2024. május 4., szombat

Az ökumenizmus jegyében

Szabadkára látogatott a szentszék egyik bíborosa

Szerbiai útja során Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke Szabadkára is ellátogatott, hogy megismerkedjen a régióval, az itt élő katolikus egyházközösség helyzetével, és az ökumenizmushoz kapcsolódó kérdések is szóba kerültek.

A kardinálist szerdán Maglai Jenő polgármester fogadta, aki örömét fejezte ki, hogy városunkba a szentszék egy ilyen magas rangú képviselője látogat el.

– A mintegy fél órás beszélgetés során a Koch bíboros érdeklődött a katolikus egyházközösség helyzete iránt, hogy az egyházközösségeknek milyen kapcsolatuk van egymással a régióban, és hogyan látja mindezt az önkormányzat, és minden bizonnyal erről a beszélgetésről a bíboros a szentszéknek is beszámol majd – tudtuk meg Maglaitól.

Kurt Koch bíboros örömét fejezte ki, hogy Szabadkára is ellátogathatott, s mivel a szentszék keretében az ökumenizmus feladatát bízták rá, nagyon fontos maga a szerbiai látogatás is.

– Mindenképpen ellátogatok a pravoszláv egyházhoz és természetesen Irinej pátriárkával is találkozom majd, de nagyon örülök, hogy ebbe a régióba is eljutottam, az ország legnagyobb katolikus közössége él. Igen érdekes ez a régió, ahol több különféle nemzetiségű és vallású ember él, s lehetőségem volt megismerni a katolikus egyházközösség helyzetét is. Remélem, látogatásom hozzájárul majd a keresztény egyházak közötti kapcsolat elmélyítéséhez – mondta Koch bíboros, aki Isten áldását kérte a városra.

Újságírói kérdésre még elmondta, szerbiai útjának elsődleges célja a pravoszláv egyházzal való kapcsolat felfrissítése és tartalmasabbá tétele, mely nem csak a teológiai témákhoz kapcsolódó dialógust, hanem a személyes találkozást is magába foglalja.