2024. május 2., csütörtök

Sikerek itthon és külföldön

Június 1-jén évzáró hangversenyt ad a zentai zeneiskola
Itt készülnek a diákok: a zentai zeneiskola

Itt készülnek a diákok: a zentai zeneiskola

A zentai Stevan Mokranjac Zeneiskola növendékei közül az elmúlt tanévben közel 30 diák vett részt különböző hazai és nemzetközi versenyen, s ért el kisebb-nagyobb sikereket. A megmérettetéseken eredményesen szereplő diákok egy hangverseny keretében június 1-jén a zentai közönség előtt is bemutatkoznak. A fellépést jó idő esetén a város központjában lévő zenepavilonban, eső esetén pedig a Városi Hangversenyteremben, vagyis a zeneiskola B épületében rendezik meg.

A diákok szereplései közül Masa Tibor, az intézmény igazgatója kiemelte az ötödik alkalommal Pancsován megrendezett Mita Topalović-szólóénekversenyt, amelyen Bali Anna második, Kálmán Margaréta harmadik helyezést ért el, és a maga kategóriájában Masa Tibor is második lett. A zeneiskola növendékei közül többen indultak a szabadkai Femus fúvósversenyen, amelyen Polyák Réka és Paloš Galina fuvolisták a dobogó második fokára állhattak föl. Belgrádban, a köztársasági zeneművészeti versenyen Zsoldos Kristóf és Sípos Klaudia a trombitások mezőnyében másodikok, Ágó Gergely és Tóth Attila a harsonások mezőnyében elsők lettek. A zeneiskolák és a balettiskolák negotini versenyén Ágó Gergely a harsonások mezőnyében második, Pető Sára zongorán a harmadik, Gubik Fanny harmonikán úgyszintén harmadik helyezést ért el, Baranyi Bálint pedig a belgrádi Guitar Art Fesztiválon negyedik lett.

A külföldi versenyek közül a zeneiskola igazgatója az 5. szarajevói gitárfesztivált emelte ki, amelyen Baranyi Róbert második helyezést ért el, Törökszentmiklóson, a vonósok 4. nemzetközi gáláján Ivković Vivien csellójátékával az első helyen végzett, László Árpád hegedűjátékával különdíjat, Đurić Sofija köszönőlevelet kapott.

A jövő tanévben a zentai zeneiskolában nem változik a szakok száma, de tervben van a kihelyezett tagozatok kibővítése – nyilatkozta az igazgató, s hozzátette, hogy ennek jegyében hangszerbemutatókat tartanak Tornyoson és Csantavéren, hogy ezekben a falvakban is népszerűsítsék a zeneművészetet, aminek köszönhetően klarinét és zongora mellett más tanszakokat is nyithatnak, s remélhetőleg megmarad az iskolában tanuló diákok száma is.