2024. május 8., szerda

Amerikai földgázvezetékre csatlakozik Szerbia?

Aleksandar Vučić: Készek vagyunk több forrást is igénybe venni

Szerbia elfogadja Amerika javaslatát, amelynek értelmében az ország is csatlakozna arra a gázvezetékre, amely – az USA támogatásával – Azerbajdzsánból szállítaná a gázt Európába. Ezzel a lépéssel Szerbia csökkentené függőségét az orosz gáztól is – nyilatkozta az amerikai Associated Pressnek (AP) Aleksandar Vučić kormányfő.

A miniszterelnök tiranai látogatása során az amerikai sajtónak elmondta: energiaügyi kérdésekben készek vagyunk több forrást is igénybe venni.

Mint ismeretes, az USA már jó ideje kampányol a balkáni országokban más, alternatív gázforrások mellett, hogy azok az említett vonulatokkal rokonszenvezzenek, mintsem hogy a Törökországon keresztül érkező új gázvezeték kiépítésére várjanak. Továbbá a Nyugat szerint Oroszország elsősorban ütőkártyaként használja a földgázt olyan államok esetében, amelyek energiaügyi szempontból nem önfenntartóak.
Az AP szerint az amerikai támogatást élvező azerbajdzsáni vonal használata Szerbia számára egy politikai fordulattal is felér, mivel tudvalevő, hogy oroszbarát országról van szó.

A politikai összefüggéseket boncolgatva Vučić azt nyilatkozta, hogy a más energiaügyi projektumban való részvétel és az Európai Unióba való belépés szándéka nem jelenti azt, hogy Szerbia nem ápolhat jó kapcsolatokat Oroszországgal.

Arra az újságírói megállapításra, hogy több nyugati funkcionárius is bírálta a szerb kormányt, amiért nem foglalt konkrét állást az ukrán válság témájában, valamint hogy nem hirdetett embargót Oroszországra, a kormányfő a következőket nyilatkozta:

– Nem politikai egyensúlyozásról van szó, mivel Szerbia elsődleges célja az EU-ba való belépés. Ugyanakkor az ország igyekszik fenntartani jó diplomáciai és gazdasági kapcsolatait Oroszországgal is. Itt nem arról beszélünk, hogy Szerbia melyik oldalt választja, mert tudvalévő, hogy Európa felé tartunk, országunk érdekeit helyezve előtérbe.

Ugyanezen a ponton beszélt a kormányfő arról is, hogy az eurointegrációs folyamatokban sem szabad megfeledkezni az amerikai kapcsolatok ápolásának fontosságáról, majd reményének adott hangot, hogy Washington is támogatni fogja Szerbiát gazdasági reformjainak megvalósításában.

Egyébként az azerbajdzsáni vezeték használatának ötlete először még februárban került terítékre a szerb politikában (történetesen amikor Joseph Biden amerikai alelnök Münchenben beszélt róla a szerbiai miniszterelnöknek), a Déli Áramlattal kapcsolatos lehetséges alternatívaként. Hasonlóan arról is szólt a fáma, hogy egyenesen az Egyesült Államokból érkezne az energia. Akkor az itteni közvéleményben több vita is kialakult, elsősorban arról, hogy mennyibe fog kerülni ez az új lehetőség.