2024. május 17., péntek

Esetlegesség helyett törvényes jogok

Az MNT számára fontos, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításával egyértelművé váljanak a jogok

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke csütörtökön Belgrádban a többi szerbiai nemzeti tanács elnökével beszámolt az Európai Bizottság szakértői küldöttségének a nemzeti tanácsokról szóló törvény alkalmazásáról, valamint a jogszabály módosításának, illetve kiegészítésének szükségszerűségéről. Az EB küldöttségének vezetője prof. dr. Rainer Hofmann jogtudós volt.

Hajnal Jenő (Fotó: Molnár Edvárd)

Hajnal Jenő (Fotó: Molnár Edvárd)

A beszélgetés során a nemzeti tanácsok elnökeinek a nemzeti tanácsokról szóló törvény számos hiányosságára sikerült rámutatniuk, például az alapítói és társalapítói jogok gyakorlatának esetlegességére, nyilatkozta lapunknak Hajnal, mondván, hogy a legfontosabb területekkel – oktatás, kultúra, tájékoztatás, hivatalos írás- és nyelvhasználat – kapcsolatos törvényes szabályozás, valamint a nemzeti tanácsokról szóló törvény közötti disszonanciára is rámutattak.

– A vajdasági magyar nemzeti közösség és az MNT szempontjából elmondtuk, hogy számunkra a törvénymódosítással azt lenne a legfontosabb elérni, hogy a jogok egyértelműek legyenek, a részarányos foglalkoztatás fontossága pedig kerüljön kiemelésre. Szeretnénk, hogy a törvénymódosítással az oktatásban, a kultúrában és a tájékoztatásban rejlő lehetőségeket úgy tudjuk pontosítani, hogy a jövőben az esetlegesség és a jó szándék helyett a törvény diktálta jogok kerüljenek előtérbe – taglalta Hajnal.

A találkozóról bővebben a hétvégén olvashatnak.