2024. április 27., szombat

Vajdaság bemutatkozása az V. Magyar Világtalálkozón

Színes programokkal zárul a hétvégén az V. Magyar Világtalálkozó: a fővárosi Syma-csarnokban tartják meg a Világfalu nevű rendezvényt, amelyen egyebek mellett szabadtéri látványkonyha, egészségkonferencia, palóc lakodalom, magyar nóták közös éneklése, valamint Ázsia- és Afrika-fórum szórakoztatja a látogatókat, emellett bemutatkozik az eseménysorozat díszvendége, Vajdaság is.

A szervezők tájékoztatása szerint a Világfalu központjában találják majd a látogatók az országpavilonokat, amelyekben a különböző régiók „tűzhelyet” kapnak, ahol ismertethetik az adott régió magyar közösségeit, az ott munkálkodó magyarok munkásságát vagy akár üzleti vállalkozásaikat. Egy-egy közösségi standot kap Afrika, Ázsia, India, Ausztrália, Oroszország, Vajdaság, Horvátország és a Kárpát-medence (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság, Őrvidék).

A Magyarsághíd elnevezésű teremben folyamatosan zajlanak az előadások, bemutatók, filmvetítések. A Kézműves soron például a csipkeverés, a hímzés, a szövés, a nemezelés, a fajáték-, a baba-, a mézeskalács-, a népiékszer- és a gyertyakészítés műhelytitkaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A jurtasátorban az ősi harcművészetet mutatják be a hagyományőrzők.

Bárki részt vehet a népi játékokban, a Bütykölde programjain és a Gyermekuradalom rendezvényein.
A Világfalu nagyszínpadán minden műfaj helyet kap: a népzenétől az operetten át a pop-rockig. A tíz legnépszerűbb magyar nótát különböző csoportok, együttesek előadásában hallhatja a közönség.

Az V. Magyar Világtalálkozó május 22-e óta konferenciákkal, kulturális és szórakoztató programokkal várta az érdeklődőket országszerte több helyszínen. Az eseménysorozat részeként világtalálkozói csoport indult Csíksomlyóra és Madéfalvára.