2024. május 21., kedd

Dzsihadisták állásait bombázták Líbiában

A nemzetközileg el nem ismert kormányzat harci repülőgépei légicsapásokat intéztek csütörtök éjjel Líbiában, Szirt városánál az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásai ellen - közölte egy kormányilletékes.

Az észak-afrikai országban két kormány rivalizál, és Moammer Kadhafi egykori vezető négy évvel ezelőtti elűzése óta súlyos biztonsági hiányosságok is mutatkoznak.

Ezt a helyzetet kihasználva az Iszlám Állam katonai pozíciókat próbál kiépíteni olyan városokban, amelyeket a két kormány nem tudott ellenőrzése alá vonni. A mostani légitámadások a Kadhafi szülővárosában létrehozott állásokat igyekeztek megsemmisíteni. Az első jelentések nem tértek ki arra, hogy voltak-e áldozatai a hadműveletnek.

Az Iszlám Állam a Twitteren terjesztett üzenetben azt állította, hogy ellenőrzése alá vonta a kormány egyik katonai légitámaszpontját Szirt közelében. A kormányzati forrás ezt nem tudta megerősíteni.

Kadhafi halála óta Líbiában számos csoport küzd a hatalomért és az ország kőolajából származó jövedelemért. Az országban jelenleg két kormány és két parlament működik: a nemzetközi közösség által elismert miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, mert a Fadzsr Líbia iszlamista szövetség tavaly elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított.