2024. május 9., csütörtök

Újabb területeket foglalt el az al-Kaida Idlíb tartományban

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tartott an-Nuszra Front és a vele szövetséges csoportok újabb területeket vontak ellenőrzésük alá az északnyugati Idlíb tartományban - jelentette pénteken egy ellenzéki szervezet.

A magát a Hódítás hadseregének nevező iszlamista koalíció csütörtök este hatalmába kerítette Ariha városát, miután a kormányhadsereg visszavonult a térségből.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport szerint a főként az an-Nuszra Frontból és az Ahrar as-Sam ultrakonzervatív milíciából álló szövetségnek heves harcok árán pénteken sikerült elfoglalnia négy, Arihához közeli települést is. A Bassár el-Aszad szíriai államfőhöz hű hadsereg harci gépei eközben a szélsőségesek állásait bombázták a térségben.

Ariha keletre fekszik Dzsiszr-es-Sugur várostól, amelyet áprilisban foglaltak el a szunnita hódítók. A tartomány székhelyét, Idlíb városát március 28-án kerítették hatalmukba. Szakértők szerint a tartomány stratégiai fontosságát az adja, hogy a török határhoz és a hadsereg egyik fellegvárának számító Latakia tartományhoz is közel fekszik.

Az an-Nuszra Front Szíria déli részén is harcol, fegyveresei gyakran csapnak össze az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoport tagjaival is.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, több mint négy éve tartó szíriai polgárháború halálos áldozatainak száma mára meghaladta a 220 ezret.