2024. május 2., csütörtök

Fókuszban a költségvetés újraelosztása

A Topolya községi képviselő-testület 26. ülésén

A központi tematikát a Topolya községi képviselő-testület május 28-ára időzített, vagyis a testület nagy tanácstermében csütörtökön 9 órától tartott 26. ülésén a javasolt 28 napirendi pont közül elsősorban a 4. és az 5. szolgáltatta: határozati javaslat Topolya községi költségvetésének 2014. évi rendezett zárszámadásáról, továbbá a községi költségvetés 2015. évi újraelosztásáról szóló.

Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője értekezik (Fotó: Szabó Anikó)

Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője értekezik (Fotó: Szabó Anikó)

Az ülés kezdeti szakaszában még teljes létszámban jelen lévő testület az előbbi javaslatot 29 igen szavazat mellett fogadta el, 9 képviselő szavazott ellene, hárman nem szavaztak. A 2015. évi községi költségvetés újraelosztásáról is döntöttek, az erre vonatkozó határozati javaslat mellett 29-en szavaztak igennel, 12 képviselő ellene. A május 28-ai ülésen Fekete Ildikó, a topolyai önkormányzat pénzügyi osztályvezetője számolt be 2015-ös évi költségvetés átütemezéséről, újraelosztásáról, Plohl Edvin, a testület elnöke pedig az ülésszak végeztével fogalmazta meg gondolatait e napirendi pont kapcsán, amelynek témáját az egyik legjelentősebbnek minősítette a 26. ülés vonatkozásában.

– A községi költségvetésről el lehet mondani, hogy csaknem 100 millió dinárral növekedett a december 26-án hozott költségvetéshez képest. Ennek kb. kétharmadát teszik ki a tavalyi évből áthozott eszközök. Költségvetésünk 1 milliárd 57 millió dinárról most 1 milliárd 149 millióra növekedett. Ami a bevételeket illeti: a tervezetthez képest változtak a vagyonadó, a helyi járulék, valamint a kommunális illetékekből származó bevételek. A mezőgazdasági alapot 2 millió dinárral növeltük, a sportra is 2 millió dinárral több fog jutni mostantól, továbbá az egészségügy területén is történt változás. A specializációra különítettünk el összegeket, az elkövetkező öt évben csaknem 16 millió dinár van ezen célokra előirányozva. A szociális védelmet illetően is történt növelés fél millió dinárral, mely összeg a személyi kísérőkre van előirányozva – fogalmazott Plohl, aki hozzáfűzte: az oktatás támogatása másfél millió dinárral növekedett.

A kkt-ülésen határozati javaslatot terjesztettek be a bajsai helyi közösség 2015. augusztus elseje és 2025. július 31-e között kivetendő helyi járulék bevezetéséről és az ezzel kapcsolatos népszavazás meghirdetéséről. Ennek kapcsán a testületi elnök így nyilatkozott:

– Született döntés arról, hogy a 2015. augusztus 1-jétől 2025. július 31-éig terjedő időszakra bevezetésre kerülhet a helyi járulék, és ki lett írva a népszavazás erre vonatkozóan, mely június 21-e és július 5-e között fog zajlani – fogalmazott, majd kiemelte: megítélése szerint az ülés további fontos témakörei közé tartozott a helyi kommunális illeték módosítására vonatkozó is, „amely főként a kis és mikro jogi személyeket és vállalkozókat illeti. Itt arról van szó, hogy a számukra kiszabott illetékek csökkentek”, osztotta meg lapunkkal.

A kkt csütörtöki ülésén többek között elfogadták a Dr. Hadzsy János Egészségház, a Topolya községi Művelődési Ház, a Juhász Erzsébet Könyvtár, a Községi Közigazgatási Hivatal, a Topolya községi Idegenforgalmi Szervezet 2014-es évi működéséről szóló jelentést, a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat Gazdálkodási programjának és pénzügyi tervének 2014. évi megvalósításáról szólóval egyetemben. A VMSZ képviselői csoportja egyik tagjának, Bedleg Rómeó képviselőnek a javaslatára a testület elfogadott egy indítványt is, melyben a mezőgazdasági- és a pénzügyminisztériumtól, valamint a kormánytól az adóügyi előírások módosítását kérik. A javaslattevő szerint ugyanis a lecsapolási illeték olyan térítmény, amiért a polgárok nem részesülnek semmilyen ellenszolgáltatásban. Plohl Edvin a 26. ülést követően sajtónak adott nyilatkozatában fontosnak tartotta kiemelni: négyéves megbízatásra igazgatóvá választották Mirić Námesztovszki Kornéliát, aki a Topolyai Tájékoztatási Közvállalatban fogja ezt a funkciót betölteni, valamint megbízott igazgató lett Tölgyesi Huba a Topolya községi Idegenforgalmi Szervezetnél, kinek ezen megbízatása legfeljebb hat hónapig terjedő időszakra szól.