2024. április 27., szombat

„Nem fordítunk hátat az oroszoknak!”

Aleksandar Vučić: Szerbiának érdeke, hogy 2019 után is stabil viszonyok uralkodjanak a földgázellátásban

Az „amerikai nyitás” csupán Szerbia energiaügyi stabilitását és biztonságát szolgálja, amellyel elkerülhető a katasztrófa, amennyiben Oroszország úgy dönt, hogy elzárja a gázcsapokat – nyilatkozta Aleksandar Vučić kormányfő tegnap, miután a közvélemény azzal vádolta meg őt (legutóbbi idevágó nyilatkozata után), hogy az azerbajdzsáni vezetékre (amelyet az Egyesült Államok is finanszíroz) való esetleges csatlakozás „politikai fordulathoz” vezetne Szerbiában.

– Oroszország 2019-ben felfüggeszti a gázellátást Ukrajnán keresztül Európa irányába. Ez azt jelenti, hogy Szerbiába sem érkezik majd gáz Magyarország irányából. Az azerbajdzsáni lehetőség pedig szavatolná a stabil ellátást, ha ez bekövetkezne. Egyébként is, minden országnak a saját érdekeit kell figyelembe vennie, Szerbiának pedig az az érdeke, hogy 2019 után is stabil viszonyok uralkodjanak az energiaellátásban. Az pedig mindegy, hogy ebben Oroszország lesz-e a segítségünkre, vagy az Egyesült Államok – magyarázta a miniszterelnök, aki megjegyezte: a különféle alternatívák figyelembe vétele nem jelent azonnali politikai pálfordulást.

Hasonló véleményen van Aleksandar Antić energiaügyi miniszter is. A Blic napilapnak adott nyilatkozatában ő is arra mutatott rá, hogy Szerbiának minden olyan lehetőséggel élnie kell, amely szavatolná az energiaügy kiegyensúlyozottságát. Véleménye szerint ez nem jelent azt, hogy az ország elfordulna az oroszoktól.

Oroszország részéről még nem érkezett megjegyzés az üggyel kapcsolatban, de annyi kiszivárgott, hogy Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját kellemetlenül érte a hír.

Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint a szerbiai polgárok nagy része (65 százaléka) Oroszországot tenné meg a legfontosabb partnernek. A következő helyen Németország végzett 19 százalékkal, őt követte az Európai Unió 13 százalékkal. Az Egyesült Államokat csupán egy százalék látná szívesen ebben a szerepben.

Emlékeztetőül: a kormányfő a következő hónap elején Amerikába utazik, amikoris egyebek között az energiaügyi kérdéseket is megvitatják majd a felek.