2024. május 3., péntek

Szerbiában kevesebb a külföldi beruházás

Európában tavaly 36 százalékkal többet fektettek be

Tizenöt európai ország közül Szerbia jelenleg az ötödik azon a listán, amely – az ország lakosságának a számához viszonyítva – a tavalyi év során közvetlen külföldi beruházásokon keresztül létrehozott munkahelyek alapján állt össze – olvasható az EY (egykori Ernst&Young) revizori szaktanácsadói cégház közleményében.

Az ország egyébként 2013-ban az első helyet foglalta el ezen a listán.

A kutatásból az is kiderült, hogy tavaly az európai piacon összesen 305 milliárd dollárt fektettek be beruházók, ez a tavalyelőtti adatokhoz viszonyítva 36 százalékkal jobb teljesítmény. A legtöbb befektetés az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban valósult meg.

Az EY 43 európai országot vizsgált (Oroszországot és Törökországot is beleértve), s kiderült, hogy tavaly összesen 4341 befektetési projektumot sikerült realizálni, s ezzel összesen 185 583 munkahelyet sikerült teremteni, vagyis 12 százalékkal többet, mint 2013-ban.

A jelentésből az is kiderül, hogy világviszonylatban Nyugat-Európában valósították meg a befektetések felét, ami azt is jelenti, hogy az óvilág ezekkel a mutatókkal megelőzte Kínát, és a legattraktívabb invesztíciós célállomássá vált a világon. Sőt, a távol-keleti ország a harmadik helyre esett vissza, mivel az ezüstérmes helyen Észak-Amerika végzett.

Hasonlóképpen a megkérdezett vállalatok 59 százaléka igazán jó osztályzatot adott Európának és az ott kínálkozó befektetési lehetőségeknek, 32 százalékuk arról is beszámolt, hogy a közeljövőben tovább szeretne terjeszkedni.
A külföldi befektetők a bürokráciát (20 százalék) és a lassú gazdasági növekedést (17 százalék) nevezik meg mint esetleges problémákat a befektetések terén, kisebb százalékuk viszont a bizonytalan határvonalakat, a hatalmas állami költségvetési deficiteket is megemlítette.

Végül a jelentésben rámutatnak arra is, hogy az európai országoknak még flexibilisebbé kell tenniük a munkaerő-piacukat, leegyszerűsíteni az idevágó törvényeket, valamint serkenteniük kell az üzleti légkör javítását is a gazdaságaikban.