2024. május 3., péntek

A „Nagy Almából” jelentkezett

A Szabadkai Városi Könyvtárban rendhagyó könyvbemutatóra került sor csütörtökön este. Spiegel Tibor Amerikai vagyok című könyvbemutatóján ugyanis a szerző az új technológia, a skype segítségével „volt jelen”, azaz New York Cityből (közkedvelt nevén Big Apple, avagy Nagy Alma) jelentkezett. Ilyen jellegű könyvbemutatóra első ízben került sor a Szabadkai Városi Könyvtárban, így nem is csoda, hogy egyik téma a technológia rohamos fejlődése és annak jövőre néző hatása volt.

Spiegel Tibor 1955-ben született Szabadkán. Zeneszerzőként tevékenykedett, de vajdasági lapoknak is tudósított: a Magyar Szónak és a Képes Ifjúságnak is. Habár korábban is megfordult Amerikában, végleg 1984-ben emigrált, és azóta nem is tért vissza. Mint mondta, szereti szülővárosát, de olyannak szeretné megőrizni emlékeiben, amilyennek ő ismerte. Mélyen lesújtaná, ha egy másmilyen Szabadkát látna, és régi barátok sírköveivel kellene szembesülnie. A kiadványt Németh János újságíró méltatta:

– Spiegel Tibor könyve, számomra azért érték, mert benne van a történelem. Úgy az egykori Jugoszlávia, mint a vajdasági magyarok történelme, a hetvenes-nyolcvanas évek történései, beleszőve az amerikai történelmi eseményei is. Két vastag kötet áll a polcomon az Amerikai Egyesült Államok történelméről, de Spiegel Tibor könyvéből többet tudtam meg. Spiegel Tibor könyvének nemcsak ez az előnye, hanem az is, hogy olvasmányosan, saját szemszögből mutatja be ezt a hatalmas országot – mondta Németh János.

A nosztalgikus hangulatban zajló könyvbemutatón részt vett Đorđe Dragojlović, a könyv felelős kiadója és Szabó Hangya Teréz, a kiadvány korrektora is, akik saját élményeket is megosztottak a szerzővel kapcsolatban, az újságíróként is tevékenykedő Nikola Perušić, a honvágy témájához kapcsolódva pedig egyebek között a könyvben előforduló „magyar” és „amerikai” szavak számának előfordulását vizsgálta meg.

A könyvbemutató során a résztvevők betekintést nyertek Póth Imre régi felvételébe, amelyben a még pályája elején levő Spiegel Tibor jelenik meg. Az Amerikai vagyok című könyvet a Csíkos nyomda nyomtatta ki.