2024. május 7., kedd

A nagybecskereki fiatalok nem érzik magukat biztonságban

A fiatalok alkotják Szerbia lakosságának az egyötödét, és napjainkban ők az egyik legsérülékenyebb társadalmi csoport. Az EBESZ szerbiai missziójának a támogatásával a közelmúltban néhány szerbiai városban kutatást végeztek az érettségiző középiskolások körében. Ennek eredményeiről pénteken Nagybecskereken kerekasztal-beszélgetésen számoltak be.

A nagybecskereki fiatalok általánosságban nem érzik magukat biztonságban. Viszont kevésbé érdekli őket, hogy megpróbáljanak maguk is tenni helyzetük javulása érdekében – hangzott el a városházán megtartott beszélgetésen, amelyen a felmérést végző belgrádi Közpolitikai Kutatóközpont képviselői számoltak be. Jelen volt a rendőrség, és több, fiatalokkal foglalkozó helyi civil szervezet képviselői is megjelentek.

A fiataloknak is feladatot kell(ene) vállalniuk a közéletben (Fotó: Kecskés István)

A fiataloknak is feladatot kell(ene) vállalniuk a közéletben (Fotó: Kecskés István)

Marina Tadić, a belgrádi Közpolitikai Kutatóközpont kutatásvezetője elmondta, hogy a nagybecskereki fiatalok elsősorban azokat a lokális problémákat vetették fel, amelyek általában minden helyi önkormányzatra jellemzők: az alkoholizmus, a kábítószer-élvezés, a családon belüli erőszak vagy a rossz közlekedésbiztonság. Felhoztak környezetvédelmi gondokat is – elsősorban az ivóvízellátással kapcsolatos problémát. A megkérdezett fiatalok nem látják a helyüket a környezetükben, többségük elköltözne valamelyik nagyobb városba.

A kutatás viszont azt is megmutatta, hogy a felnőttkor küszöbét éppen átlépő fiataloknak – akik hamarosan akár a szavazóurnák előtt dönthetnek sorsukról – nincs kellő tudásuk arról, hogy mely intézmények foglalkoznak az ő biztonságukkal.

– Fontos megmagyarázni a fiataloknak, hogy nekik is részt kell venniük a közélet és a politika alakításában. Hogy ne ijedjenek meg, hiszen mindenről, ami körülöttük történik, nem valaki másnak kell döntenie. Nemcsak az állam feladata, hogy megóvja őket – mondta Kovács Elvira parlamenti képviselő.

Nagybecskereken a legtöbb fiatalt érintő közbiztonsági probléma az iskolák és az elhagyott gyárépületek körül történik. Duško Radišić polgármesteri tanácsadó kifejezte a reményét, hogy a kerekasztal-beszélgetésen kapott információk hozzájárulnak majd ahhoz, hogy javuljon a város fiataljainak biztonságérzete.

Nagybecskereken kívül Čačakon és Požarevacon végeztek hasonló felmérést a végzős középiskolások körében.