2024. augusztus 24., szombat

Új színpad, új lehetőségek

Nyári színpad építésén dolgozik a bácsfeketehegyi helyi közösség – A számos rendezvény tette indokolttá az új létesítményt – állítja a tanácselnök – A falunapi programok már az új színpadon

A bácsfeketehegyiekről elmondható, hogy színházba járó emberek. Van színtársulatuk, tánccsoportjaik, tambura- és rockzenekarjaik, valamint a Feketics Művelődési Egyesület számos rendezvényt szervez az év során. Így nem meglepő, hogy felmerült egy nyári színpad építésének ötlete. Az ötletet tett követte és a helyi közösség tanácsának döntése nyomán megkezdődött az építkezés a színház mögötti udvarban. Ez megfelelő helyszín, hiszen a központban van, egy kőhajításnyira a kultúrháztól, a színházteremtől és a tekepályától.

Két oldalról is használható lesz az új nyári színpad (Fotó: Lakatos János)

Két oldalról is használható lesz az új nyári színpad (Fotó: Lakatos János)

Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a rendezvényeik száma és a nyári melegek is a kinti színpad megépítése mellett szóltak.

– Nálunk sok kultúrrendezvény van, főként tavasztól őszig, és már évek óta igény mutatkozott egy kinti színpadra. Minden testvértelepülésünknek van nyári színpada, csak nekünk nem volt, viszont sehol nem tartanak annyi rendezvényt, mint itt. A nyári melegekben pedig elég kellemetlen, amikor néhány száz ember összezsúfolódik a színházteremben. Első sorban erre gondoltunk a kinti színpad kapcsán, de az is felmerült, hogy lehetőséget fog adni olyanoknak is, akik idáig semmit sem csináltak – mondta el Bojtos.

Az új színpad méreteivel a színházban lévővel vetekszik, sőt, használni lehet dupla színpadként is. Az elnök úgy látja, hogy ez a megoldás több igényt is kielégít.

– Az új színpad 7×8 méteres és úgy lett megtervezve, hogy két színpad lesz egyben. A nagyobb fele a kultúrház felé fog nézni, a kisebb pedig a tekepálya irányába. A tervet úgy alakítottuk ki, hogy mindkét irányból használható legyen. Azért csináljuk így, mert ez több lehetőségeket ad. Pl. ha egy kisebb színtársulat jön, annak elég a kisebb színpad is – számolt be Bojtos, akitől azt is megtudtuk, hogy eredetileg falunapra szerették volna befejezni az új létesítményt.

– Voltak olyan elképzeléseink, hogy falunapra elkészül, azonban anyagi forrás híján csak maga a talapzat fog elkészülni. Ez természetesen használható lesz, úgyhogy a falunapi műsor már itt fog zajlani. A tetőszerkezet és a tartó oszlopok fából fognak készülni, és nagyon remélem, hogy szeptemberre, a szüreti napokig elkészülnek. Ősszel szeretnénk megszervezni a szerbek, montenegróiak és magyarok betelepülésének jubileumait, s ezeknek kiváló helyszíne lesz – hangsúlyozta az elnök.

Egy beruházásnál mindig felmerül a kérdés, hogy megéri-e időt, munkát és pénzt ráfordítani. Bojtos úgy látja, hogy a nyári színpad még el sem készült, és máris igazolta létjogosultságát.

– Hogy jó ötlet volt, az onnan is látszik, hogy a tekézők máris jelezték, hogy falunapkor, a délelőtt során igénybe vennék. Nem tekéznek, hanem szórakoztató zenét és táncosokat hoznak, tehát a helyi közösség este tart programot, de már előtte is használni fogják. Mihelyt van valami, rögtön van ötlet is, hogy hogyan használják. Nagyon remélem, hogy jóval többször fogják használni, mint amennyi műsorunk idáig volt. Szerintem a kinti színpad jó helyszínen van, kulturált környezetet tudunk biztosítani, sőt, hamarosan az előtte lévő árokba betongyűrűket helyezünk le és befedjük, vagyis még nagyobb teret fogunk nyerni. Ez azt jelenti, hogy nagyobb rendezvények alakalmával akár az egész utcát is le tudjuk majd zárni – mondta az elnök, majd arról is beszámolt, hogy az új színpadot teljes mértékben a helyi közösség forrásaiból építik. Az idei évben nem találtak olyan pályázatot, ahová egy ilyen jellegű beruházást be lehetett volna illeszteni, ezért döntöttek a saját forrásaik mellett, számolt be Bojtos.