2024. augusztus 26., hétfő

Izraelben tárgyalt a német külügyminiszter

A palesztin-izraeli viszály rendezéséről folytatott tárgyalásokat Jeruzsálemben vasárnap Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter – jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbeszélésükön arra kérte a német külügyminisztert, hogy gyakoroljon nyomást Mahmúd Abbász palesztin elnökre, hogy az hagyja abba Izrael elleni tevékenységét a nemzetközi fórumokon, és térjen vissza az Izraellel folytatott béketárgyalásokhoz. Netanjahu kijelentette, hogy továbbra is közvetlen béketárgyalásokat szeretne folytatni Rámalláhhal a „két népnek két államot” elve alapján. Hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem kész a bizalomépítő lépésekre, köztük napi nyolcszáz humanitárius segélyekkel teli teherautó Gázai övezetbe juttatására és további lépésekre.

Steinmeier a tárgyalásaik után tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Németország szerint Izraelnek egyezségre kell jutnia a palesztinokkal. „Nehéz lesz felújítani a tárgyalásokat, de feltétlenül meg kell próbálni” – mondta a német politikus és felszólított a Gázai övezet helyreállítására, valamint a további ottani harcok elkerülésére.

A német vendég Netanjahu után Reuven Rivlin államelnökkel találkozott, aki kifejtette Steinmeiernek, hogy szerinte nincs értelme nyomást gyakorolni Izraelre a palesztin kérdésben, mert Jeruzsálem maga is tisztában van a Gázai övezet újjáépítésének és a tárgyalások újraindításának jelentőségével.

Korábban, még reggel elsőként Cipi Hotoveli külügyminiszter-helyettes fogadta jeruzsálemi irodájában a német diplomácia vezetőjét. Ő kijelentette, hogy Jeruzsálem főként a Ciszjordániában gyártott izraeli termékek megkülönböztetése elleni harc vezetését várja el Berlintől.