2024. május 5., vasárnap

Virág István az év fotográfusa

A Szerbiai Fotószövetség (FSS) minden évben meghirdeti a tíz legeredményesebb fotós és legsikeresebb fotóklub ranglistáját, amit a hazai és külföldi kiállításokon elért eredmények alapján állít össze. A 2014-es ranglista első helyezettje a zombori Virág István, a helyi Rada Krstić Fotóklub tagja. Virág tavaly a lista hetedik helyezettje volt, és ez volt az első alkalom, hogy zombori fotós felkerült a rangsorba. Klubja a tavalyi eredmények nyomán immár negyedik a rangsorban. Az értékelést a FSS igazgatóbizottsága tette közzé, az okleveleket júniusban adják át Čačakon, a szövetség közgyűlésének ülésén.

Virág 2014-ben 87 kiállításon mutatta be díjazott fényképeit, például Indiában, Finnországban, Romániában, Bulgáriában, Franciaországban, Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Egyiptomban, Nagy-Britanniában, Montenegróban, Kanadában, Horvátországban, Belgiumban, Kínában, Svédországban, Szlovéniában, Ukrajnában, Iránban, Spanyolországban, Japánban, Svájcban, Törökországban, Magyarországon és több szerbiai szalonon. Az elmúlt esztendőben 56 díjat érdemelt ki, köztük a FIAP, a művészfotósok világszervezetének presztízsértékű csúcsjutalmait.

Virág István elismerésének színvonalát minősíti, hogy a Szerbiai Fotószövetség értékelése szerin az évi megmérettetésen összesítve 3416 pontot szerzett, az utána következő, második helyezett több mint ezer ponttal marad el mögötte, a tizedik helyezett pedig 1095 ponttal került föl a listára. A zombori Rada Krstić klub pedig a pontszerzés tekintetében nyomban az erős középmezőny élére tört.