2024. augusztus 25., vasárnap

Savval támadnak a nőkre Indiában

Túl könnyen elérhetőek Indiában a nők elleni támadásokra felhasznált savak, ezért a gyártóknak és az eladóknak is felelősséget kellene vállalniuk a támadások egyre növekvő számáért - vélekedett kedden Lalita Kumaramangalam, az indiai Nemzeti Bizottság a Nőkért (NCW) vezetője egy nemzetközi jótékonysági szervezet rendezvényén.

A londoni székhelyű Acid Survivors Trust International (ASFI), a savas támadások túlélőit támogató jótékonysági szervezet (ASFI) adatai szerint Indiában tavaly 349 savas támadást történt, az elmúlt három évben ez volt a legmagasabb szám. 2013-ban 116, míg 2012-ben 106 ilyen bűncselekmény történt a dél-ázsiai országban. Világszerte mintegy 1500 ilyen eset történik évente, a legtöbb Kambodzsában, Bangladesben, Pakisztánban, Afganisztánban és Indiában. A támadások áldozatainak nyolcvan százaléka nő.

Az NCW vezetője szerint Indiában nemcsak a támadókat, hanem a gyártókat és a kiskereskedelmi eladókat is felelősség terheli a maró folyadékokkal elkövetett támadásokért. A savas folyadékok túl könnyen hozzáférhetőek, s gyártóik nem törődnek azzal, hogy termékeiket mire használják fel - vélte Kumaramangalam.

Az indiai igazságszolgáltatás a savas támadást különálló bűncselekményként kezeli, amely legkevesebb tíz év börtönbüntetéssel sújtható, továbbá a legfelsőbb bíróság határozata szerint a veszélyes vegyszerek csak engedéllyel vásárolhatóak meg. Ennek ellenére a savas termékeket továbbra is engedély nélkül veszik és adják. A helyi készítésű háztartási tisztítószerek - amelyeknek magas a savkoncentrátumuk -, olcsón és nagy mennyiségben elérhetőek a piacokon - tette hozzá Kumaramangalam.

Az ASFI rendezvényének egyik vendége, Anu Mukherdzsi 2004-ben vált savas támadás áldozatává. Az addig táncosnőként dolgozó, most 35 éves indiai nőt saját, féltékeny kollégája locsolta le maró folyadékkal. Az így elcsúfított és megvakított nő fájdalommal mesélte, hogy a savas készítmények a lakóhelyéhez közeli piacon továbbra is megvásárolhatóak, és az árusok nincsenek tisztában azzal, hogy vásárlóik csak engedéllyel vehetnék meg ezeket a termékeket. Hozzátette, szerinte a kormánynak be kell tartatnia a vonatkozó jogszabályokat, fel kell gyorsítania a bírósági pereket, megfelelő büntetést kell kiszabnia az elkövetőkre, és biztosítania kell az áldozatok rehabilitációját. "A hozzám hasonló nők megszégyenítve érzik magukat s nem mennek ki az utcára, mert az emberek megbámulnak minket, vagy szánakoznak rajtunk. Munkát akarunk és újraépíteni az életünket, hogy olyanok lehessünk, mint mindenki más" - mondta.