2024. augusztus 24., szombat

Elsüllyedt az étterem

Goran Vesić: A szórakoztató jellegű hajók Belgrád turisztikai kínálatát képezik, de szabályozni kell a működésüket

A Mala Kolubara (Kis Kolubara) hajó Belgrádban, a Száván feltehetően túlzottan meg volt terhelve, ezért kezdett el süllyedni. A mintegy 100 látogatót sikerült kimenekíteni. Senki nem sérült meg, de a polgárok veszélyeztetése címén bűnvádi feljelentést tettek az étteremként szolgáló kikötött jármű tulajdonosa ellen, jelentette be Aleksandar Simić, az építési miniszter segédje.

Hétfőn este 9 óra körül kezdett el a hajó süllyedni. Miután a jármű egy része elmerült, mintegy 160 négyzetméternyi víz alá került, 30 személy, közöttük 10 tűzoltó igyekezett vashuzalokkal a partra húzni azt. A jármű étteremként kellett volna hogy működjön a Száva partján, az ünnepélyes megnyitójára hétfőn este került volna sor. A süllyedést feltételezhetően éppen a nagyszámú látogató súlya okozta.

Goran Vesić, Belgrád város menedzsere szerint a Mala Kolubara süllyedése az utolsó jel arra, hogy rendezni kellene a szórakoztató és vendéglátóipari célokat kiszolgáló vízi járművek működését a Száva és Duna partján. Mint kiemelte, a városi képviselő-testületnek igaza volt, amikor hat hónappal ezelőtt ezen szórakozóhelyek számára járulékot szabott ki és biztonsági követelményeket fogalmazott meg.

– Belgrád képviselő-testülete egy munkacsoportot hozott létre, amelynek a folyó partján kommerciális célokra használt hajók kérdésével foglalkoznak. Ez a munkacsoport azzal a javaslattal állt elő, hogy az étteremként, diszkó, hotel és hasonló vendéglátóipari célokat szolgáló hajók számára adót szabjon ki a város – emelte ki Vesić, majd hozzátette, az adó magassága a hajó nagyságától és attól a zónától függne, ahol a jármű ki van kötve. Elmondta, hogy az új szórakozóhelyek kötelesek lesznek a városi városrendezési titkárságtól, valamint a Műemlékvédelmi Intézettől is engedélyt kérni, hogy azok elhelyezése a város rendezési terveivel összhangban legyenek.

– Hogy Belgrádban be tudjuk vezetni ezt az adót, meg kell várni a az önkormányzatok pénzeléséről szóló törvény módosítását – mondta Vesić. Hozzátette, az adó bevezetésével a város szabályzatot fogalmaz meg, amely ezeknek a hajóknak a működését szabályozza majd, a biztonsági követelményeket, a hajók elhelyezésének szabályait, azok megközelítésének előírásait és a villanyáramra és a vízhálózatra való csatlakozás feltételeit. Hangsúlyozta, ezek a hajók sem szennyezhetik többé a környezetet, így a szennyvizet nem engedhetik a folyóba, illetve a szemetet is a törvénnyel összhangban kell összegyűjteniük.

A városi menedzser elmondta, Belgrád város elkészítette a már évek óta működő vendéglátóipari célokat szolgáló hajók jegyzékét, amellyel azt szerették volna elérni, hogy a tiltott zónában működő hajók munkáját beszüntettessék, azzal, hogy amennyiben fizetik az adót, és hajlandóak eleget tenni a magas követelményeknek, amelyek szavatolják a polgárok biztonságát és a környezetvédelmi előírások betartását, újra működhetnek majd. Hiszen, mint kiemelte, ezek a szórakoztató célokat szolgáló hajók Belgrád idegenforgalmi kínálatát képezik, ám szabályozni kell a működésüket.