2024. augusztus 24., szombat

Új vonatok a Szabadka–Belgrád vonalon

Hamarosan új elektromotoros vonatokat helyeznek forgalomba a Szabadka–Újvidék–Belgrád vonalon, miután a Szerbiai Vasutak engedélyt kaptak a svájci Stadler által gyártott szerelvények használatára. Jelenleg az utolsó munkálatokat végzik, amelyek annak előfeltételei, hogy ezeket a vonatokat bekapcsolják a forgalomba, amelyre várhatóan június közepén kerül majd sor.

Az új, alacsony padlós vonatok forgalomba helyezését már tavaly ősszel bejelentették. A problémát az okozta, hogy a szerb vasúti vállalat nem biztosította a műhelyt és a műszaki felszerelést, ami elősegítette volna, hogy a gyártó a szavatolt határidőn belül karbantarthassa a vonatokat. Az is gondot okozott, hogy a meghatározott reláció egyes megállóin a peron túlságosan magas, ezért az utasoknak ki kellett volna ugrálni a vonatból.

A Szerbiai Vasutak közlése szerint a svájci Stadler vállalattal 21 elektromotoros vonat beszerzéséről egyeztek meg még 2013 márciusában. A szerződés értéke 99 millió euró és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által biztosított hitelből finanszírozzák. A vasutak eddig 15 ilyen szerelvényt kapott meg, a maradék hatot ez év augusztus 31-ig várják.