2024. augusztus 24., szombat

Nyár a tanyán

Folyamatosan bővül a kishegyesi Kátai-tanya kínálata – Megújuló energiaforrásokkal szeretnék ellátni a létesítményt

Ha Kishegyessel kapcsolatban a felvetődik a falusi turizmus, akkor mindenkinek a Kátai-tanya jut eszébe. A falu mellett, természetes környezetben található létesítmény évről évre több vendéget fogad, és kínálata is gyarapszik. Kátai Annamária, a tanya koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy a nyári szezon náluk jócskán kitolódott, március végétől november végéig tart. Bővülő programjaik mellett maga a tanya is folyamatosan bővül.

– Magyarországról is egyre több csoport érkezik a Határtalanul program keretén belül, de a hazai ifjúsági szervezetek is több továbbképzést szerveznek a tanyán. Ma már nemcsak gyerekek jönnek, hanem fiatalok és egyetemisták is. Az idei évben két terasszal bővült a tanya, de tervezzük egy harmadik létesítését is. A fitneszterem épületébe egy falusi játszóházat szeretnénk létrehozni, ahol nem műanyag, hanem természetes anyagokból készült játékszerek kapnának helyet – mondta el Kátai.

A tanyához tartozik még a falun belül lévő vendégház, látványtó és felújított parasztház, valamint a pékmúzeum is. A vendégházban a helyi jellegű rendezvények mellett szemináriumokat, találkozókat szerveznek, de ennek is van vendégkapacitása, mondta el a koordinátor. A Magyarországról érkező csillagtúráknak is egy kedvenc szálláshelye ez, hiszen Kishegyesnek nagyon jó az elhelyezkedése.

Kátaitól azt is megtudtuk, hogy a tanya továbbfejlesztésénél két érdekes irányt is kijelöltek.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a lovaink betanítására. Hét lovunk van és a vendégeinknek szeretnénk lehetőséget nyújtani tereplovaglásra és a gyerekek lovagoltatására. A tanya elektromos hálózatának kapacitása lassan túlhaladja a villanyhálózat lehetőségeit, ezért más megoldásokon gondolkodunk. Idáig szóba jött a nap és a szélenergia. Először napkollektorokat szeretnénk telepíteni, majd a későbbiekben szélgenerátort. Sajnos, ez utóbbiból nem találunk igazán megfelelőt, mert a kisebbek nem túl megbízhatóak, a megbízhatóak viszont túl nagyok. Ezek elég nagy befektetések, ezért pályázati forrásokat keresünk hozzájuk. Sajnos, a szükséges engedélyeket is nagyon nehéz megszerezni – mondta el a koordinátor.

A tanya nyári programjában az idén is szerepel a VIFÓ Szabad Egyeteme, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének tábora, és egy újszerű kezdeményezés is. Újvidéki volontőrök tartanak tábort, ennek ideje alatt fel fognak újítani valamit Kishegyesen. Ebben a kishegyesi helyi közösség is segíteni fog, számolt be Kátai.

GAZDAG SZÜNIDEI PROGRAM

Július 13-tól 18-ig tart az Angol tábor, Önismereti boldogságtábor és Zsebpénztábor.

Az angol tábor célja, hogy a száraz nyelvtanulás helyet a gyerekek játékos formában sajátítsák el az angol nyelvet, és alkalmuk nyílik használni is azt. Az oktatók Pilisi Rita angol szakos hallgató és Lukács Tibor angol nyelvtanár lesznek. Az önismereti tábor célja az önmegismerés játékos formában, Hári Anikó kineziológus-oktató segítségével. A Zsebpénztáborban a gyerekek a pénz fogalmát és a pénzel való tudatos bánást tanulhatják meg Kunos Károly tőzsdeoktató és befektető vezetésével

Július 19-től 24-ig Kézműves táborba várják a gyerekeket, ahol alkotóműhelyekben megismerhetik a különböző kézműves technikákat, de emellett a tábor programjában szerepelnek kirándulások, vetélkedők, játékok, stb. Augusztus 3-tól 8-ig a Zöld tábor és II. Kézműves tábor  keretében a biológia és a természettudományok világába nyerhetnek betekintést a résztvevők, de téma lesz a környezetvédelem és az újrahasznosítás is. Augusztus 8-tól 15-ig a Szép Szó tábor helyszíne lesz a tanya, augusztus 17-től 22-ig a Fényképésztáborban és Képzőművészeti táborban a fényképezés régi és új módszereit és a különböző rajz- és festészeti technikákat ismerhetik meg a gyerekek.

A Kátai-tanya nyári programja

Július 13–18: Angol tábor, Önismereti boldogságtábor és Zsebpénztábor

Az angol tábor célja, hogy a száraz nyelvtanulás helyet a gyerekek játékos formában sajátítsák el az angol nyelvet, és alkalmuk nyílik használni is azt. Az oktatók Pilisi Rita angol szakos hallgató és Lukács Tibor angol nyelvtanár lesznek. Az önismereti tábor célja az önmegismerés játékos formában, Hári Anikó kineziológus-oktató segítségével. A Zsebpénztáborban a gyerekek a pénz fogalmát és a pénzel való tudatos bánást tanulhatják meg Kunos Károly tőzsdeoktató és befektető vezetésével

Július 19–24: Kézműves tábor

A gyerekek különböző alkotóműhelyeken keresztül megismerhetik a különböző kézműves technikákat, emellett a tábor programjában szerepelnek kirándulások, vetélkedők, játékok, stb.

Augusztus 03–08: Zöld tábor és II. Kézműves tábor

A biológia és a természettudományok világába nyerhetnek betekintést a résztvevők, de téma lesz a környezetvédelem és az újrahasznosítás is.

Augusztus 08-15: Szép Szó tábor

Augusztus 17–22: Fényképésztábor és Képzőművészeti tábor

A fényképész táborban a fényképezés régi és új módszereit ismerhetik meg a gyerekek, a képzőművészeti táborban pedig a különböző rajz- és festészeti technikákat.