2024. augusztus 24., szombat

Štefanek nélkül Bakuban

A szerbiai birkózóválogatott befejezte kéthetes edzőtáborozását Porečban, s vasárnap elutazik Bakuba, ahol június 12. és 28. között rendezik meg az I. Európai Játékokat. A csapat hat főből áll majd, a világbajnok Davor Štefanek mégsem utazik el az azeri fővárosba, mert a Gedža-emlékverseny előtt megsérült a térde, s mind ez idáig nem jött helyre teljesen.

Nincs miért kockáztatnunk, Davornak a szeptemberi, Las Vegas-i világbajnokságra kell teljesen készen állnia, mert ott lehet olimpiai részvételt kiharcolni. Súlycsoportjában, a 66 kg-ban Aleksandar Maksimović indul majd, aki szintén bizonyított már ebben a kategóriában – nyilatkozta Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke.

Sztojan Dobrev szövetségi edző 12 versenyzővel utazott el Isztriára, ahol egyébként Magyarország, Horvátország, Szlovákia és Csehország legjobbjai edzettek még, előtte egy hetet Nagybecskereken, 25 napot pedig Bulgáriában készültek.

A Bakuba utazó szerbiai keret, 59 kg: Frísz Krisztián. 66 kg: Aleksandar Maksimović. 75 kg: Nemes Viktor. 80 kg: Báló Petar. 85 kg: Dejan Franjković. 130 kg: Nemanja Pavlović.

Birkózó viszi a magyar zászlót

A magyar birkózókat az a megtiszteltetés érte, hogy Magyarország zászlaját a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István szabadfogású versenyző viszi majd. Legutóbb 23 évvel ezelőtt, a barcelonai olimpiai játékokon fordult elő, hogy birkózó vigye a magyar zászlót, akkor Komáromi Tibort érte ez a megtiszteltetés, aki egyébként a mostani különítmény egyik csapatvezetője. Magyarországot 200 sportoló képviseli majd, s a birkózóké a legnépesebb tábor. A legtartalékosabb keret a kötöttfogású, ott a legnagyobb ászok a vb-re készülnek gőzerővel, de így is érmet várnak a gárdától, csakúgy mint a szabadfogásban és a nőknél is.

A magyar csapat, kötöttfogás, 59 kg: Knipli Csongor. 66 kg: Jäger Krisztián. 71 kg: Korpási Bálint. 75 kg: Szabó László. 80 kg: Kéri Zoltán. 85 kg: Szabó Patrik. 98 kg: Varga Ádám. 130 kg: Lám Bálint. Szabadfogás, 61 kg: Molnár József. 65 kg: Lukács Norbert. 70 kg: Gulyás Zsombor. 74 kg: Nagy Mihály. 86 kg: Veréb István. 97 kg: Szmik Attila. 125 kg: Ligeti Dániel. Nők, 53 kg: Dénes Mercédesz. 55 kg: Jäger Szimonetta. 58 kg: Barka Emese. 60 kg: Sastin Marianna. 63 kg: Sleisz Gabriella. 69 kg: Vanesza Wilson. 75 kg: Németh Zsanett.