2024. augusztus 5., hétfő

Mindannyian összetartozunk

A bácsfeketehegyi iskola ajándékcsomagot kapott a szegedi rotary klubtól

Pénteken délelőtt a bácsfeketehegyei Nikola Đurković Általános Iskolában jártak a szegedi Rotary Szeged Tisza Klub képviselői. A vendégek egy ajándékcsomagot adtak át Bojtos Béla iskolaigazgatónak. A csomagot az iskola igényeinek megfelelően állították össze. Az átadáson részt vett Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke, Juhász Attila, a bácsfeketehegyi helyi közösség titkára, valamint a kishegyesi önkormányzat és az újvidéki rotary klub képviselői.

Dr. Dobai Dezső, a Rotary Szeged Tisza Klub elnöke arról számolt be lapunknak, hogy több száz magyar nyelvű könyvet és egy projektort hoztak a bácsfeketehegyi iskolának. Előtte megkérdezték az iskolát, hogy mire lenne szükségük, mert az adományozásnak csak így van értelme, véli dr. Dobai, aki szerint az adományozás legfőbb oka az összetartozás.

– A legfontosabb dolog, hogy összetartozunk. A magyar a világ bármely részén van, ha valaki magyarul beszél, megérti. Nekem vannak rokonaim itt, a Vajdaságban és Erdélyben, de nincs olyan magyar család, amelynek ne lennének rokonai valahol a határon túl. Összetartozunk, és ezt szem előtt kell mindig tartani. Bármilyen nézetet is vallunk, magyarok vagyunk – mondta az elnök, majd arról is beszámolt, hogy klubjuk saját forrásaiból évente egy ehhez hasonló akciót szervez. Ha kapnak valahonnan támogatást, azt száz százalékban adományozó akciókra fordítják. Dr. Dobai arról is szólt, hogy az újvidéki rotary klub a szegedi társklubja, és már közösen is szerveztek adományozást.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete szerint az akció hozzásegít a magyar irodalom megismeréséhez. A nagykövet úgy látja, hogy a gyerekeknek még több szépirodalmat kellene olvasniuk.

– Az ilyen akciók nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy a határon túl élő magyar gyerekek minél jobban megismerkedhessenek a magyar szépirodalommal. Sajnos, a mai gyerekek nem olvasnak annyit, amennyit kellene, a korábbi generációk még sokkal többet forgatták a könyveket. Szükséges volna, hogy a gyerekek olvassanak, lehetőség szerint szépirodalmat, és ne csak az internetet bújják. Az interneten nagyon sok téves és zavaros információ kering, ráadásul az írások helyesírási hibák tömkelegétől hemzsegnek. Ha valaki Jókait, Gárdonyit vagy Mikszáthot olvas, akkor kizárt, hogy helyesírási hibákat találjon – mondta Pintér. Hozzátette, hogy nagy örömmel vesz részt az ilyen jellegű jótékonysági rendezvényeken. Jelenlétével jelzi, hogy a magyar állam támogatja ezeket a kezdeményezéseket, mondta.