2024. augusztus 24., szombat

Hamarosan falugyűlés

Lényeges témák szerepeltek a bajsai helyi közösség tanácsülésének napirendjén – Az idén később lesz falunap – Ismét téma a helyi járulék bevezetése

A bajsai helyi közösség tanácsának legutóbbi ülésén három lényeges témáról is tárgyaltak a tanácstagok. Lackovics Károly, a tanácselnök arról számolt be a médiának, hogy az ülésen döntés született, hogy hamarosan falugyűlést tartanak.

– A tanács döntése nyomán június 12-én, pénteken 19 óra 30 perckor fogunk falugyűlést tartani. Három napirendi pont lesz, elsőként az eddigi tevékenységek és beruházások költségvetéséről fogunk részletesen beszámolni. Második pontban a helyi közösség tíz évre szóló terveit fogjuk ismertetni a polgárokkal, harmadikként pedig a Krivaja folyó szennyezését fogjuk megvitatni. Ez nagyon komolyan sújtja a bajsai embereket, mondhatni a helyzet kibírhatatlan, és napról napra romlik. A polgárok úgy vélik, hogy a helyi közösségnek határozottabban kell reagálnia, ezért most közösen próbálunk konkrét megoldást találni – mondta el Laczkovics.

A tanácsülésen arról is szó volt, hogy az idei évben a szokásosnál későbbi időpontban tartják meg a falunapot.

– Olyan döntés született, hogy a júniusban esedékes falunap dátumát egy kicsit elmozdítjuk, és július 18-ára halasztottuk el. Ekkor fogjuk kiosztani a szokásos díjakat és jutalmakat is, viszont maga a falunap egy kicsit másképpen fog kinézni. Szerényebb keretek között tartjuk majd meg, és nagyobb mértékben számítunk a civil szervezetekre. Ennek a változásnak elsősorban takarékossági okai vannak – mondta el Lackovics, majd végezetül arról is beszámolt, hogy az ülésen téma volt a helyi járulék újbóli bevezetése is. A topolyai községi képviselő-testület döntése nyomán a bajsai polgárok június végén ismét szavazhatnak erről a kérdésről. Az előző szavazáson hiába szavazott a többség a járulék bevezetése mellet, nem vettek elegendően részt a voksoláson. A tanácselnök szerint nagyon fontos, hogy a polgárok ez alkalommal megszavazzák a helyi járulékot, mert nélküle megállhatnak a fejlesztések és a szokások munkálatok, valamint a különböző pályázatokon sem tudnak majd részt venni, mert a járulék tette ki az önrészt. Az előző helyi járulék január elsején szűnt meg, de a helyi közösség máris komoly problémákkal néz szembe. Például nem tudják elvégezni a közvilágítás rendszeres karbantartását és az utcák kiárkolása is szünetel, noha nagy szükség lenne rá, mondta el Lackovics.