2024. augusztus 25., vasárnap

Fogyasztható a víz Pancsován

A trihalometán részvétele jóval a megengedett határérték alatt van

Alkalmas fogyasztásra a pancsovai víz, ezt mutatták ki a tegnap vett mintákon elvégzett elemzések a belgrádi Dr Milan Jovanović Batut intézetben. A hírt Pavle Radanov pancsovai polgármester közölte sajtótájékoztatón. Mint mondta, az elemzések szerit a városi vízvezetékben a víz literenként 31,57 mikro gramm trigalometánt tartalmaz, ami már jóval az engedélyezett 100 mikro grammos határérték alatt van.

A szerbiai törvények értelmében, egy liter ivóvízben ezek aránya nem haladhatja meg a 100 mikro grammot, Pancsován egyes mintákban ettől kétszer, sőt háromszor nagyobb koncentrációt mértek, ezért nem javasolták a vizet fogyasztásra és főzésr. Tegnap lajtos kocsikból osztottak vizet a lakosságnak.

A polgármester szerint amint megérkeznek a belgrádi és a pancsovai közegészségügyi intézetek elemzéseinek eredményei is, a városi válságtörzs dönt arról, hogy ismét használható ivásra és főzésre a víz.

Radanov arról is beszélt, hogy kivizsgálják, hogyan történhetett meg, hogy pénteken a pancsovai intézet elemzései a trihalometánnak a megengedettnél kétszer nagyobb értékét mutatták ki, miközben a belgrádi intézet eredményei egészen mások.