2024. augusztus 24., szombat

Bevitte a rendőrség az idegenellenes plakátokat megrongálókat

A plakátokat az Együtt fiataljai festették le – A Fidesz feljelentést tesz

Az Együtt azt ígérte, ha utcára kerülnek a nemzeti konzultációs plakátok, leszaggatják őket. Hat aktivistájukat elkapták és szabálysértésért előállították. A jegyzőkönyvből derült ki számukra: a rendőrség eleve figyeli a város több pontján a plakátokat és vadászik a rongálókra – írja az index.hu.

Vasárnap hajnalban a rendőrség hat ember állított elő Budapesten a kormány legújabb, idegenellenesnek tartott nemzeti konzultációs plakátjainak megrongálása, hivatalosan 50 ezer forintot nem meghaladó kárértékű szabálysértés miatt. Az Index úgy tudja, vasárnap kora reggel még két fiatalt bent tartottak a zuglói kapitányságon, de azóta őket is elengedték. A kár 30 ezer forintos.

A plakátokat az Y-GEN Egyesület politikai aktivistái festették le, ők az Együtt ifjúsági szervezete. Miután az Index megírta, hogy egy nyomdában 333 darab óriásplakát készül "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" felirattal, és még kétszer ennyi más szlogenekkel, az Együtt közleményben azt írta: Ha ezek tényleg utcára kerülnek, leszaggatjuk őket.

Úgy tűnik, ha le nem is szaggatták, de azért szépen tönkretették őket. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke kora reggel Facebookjára ki is posztolt párat a hajnali termésükből, és megerősítette az információnkat az aktivistáik előállításáról.

Az Index kérdésére Szigetvári elmondta, természetesen mindent jogi segítséget megadnak aktivistáiknak, az akciójukkal egyetért és továbbra is a plakátok leszaggatására buzdít. Hogy ő maga is részt vett-e a plakátrongálásban, azt mondta: Velük nem voltam ott, de a Facebookom tanúsága szerint kivettem a részem a dologból.

Az egyik előállított aktivista az Indexnek elmondta, fél egy körül estek neki a plakátokatnak, majd miután már végeztek és sétáltak volna hazafelé, vették észre, hogy rendőrök követik őket. A járőrök igazoltatták az Együtt aktivistáit, és rájuk ijesztettek azzal, hogy be is fogják vinni őket, azonban erre mégsem került sor. A fiatalok sétáltak tovább, majd már a Városligetben, egy padnál érte utol őket a rendőrautó, hogy "bocs, mégis be kell vinnünk titeket".

A kihallgatás során az egyik aktivista elmondása szerint a rendőrök először megpróbálták bűncselekménynek beállítani a plakátrongálást, majd csak miután ez ellen határozottan tiltakoztak, kezdték el azt – helyesen – szabálysértésnek nevezni.

A rendőrségi jegyzőkönyvekből meglepetésükre az is kiderült, azért bukhattak le, mert

a rendőrség operatívan figyelteti a városban a nemzeti konzultációs plakátokat.

Az előállított aktivisták a rendőröknek elmondták, előre kitervelt politikai akciót hajtottak végre, és még egyszer megtennék.

Feljelentést tesz a bevándorlásról szóló plakátok megrongálása kapcsán bűncselekményre felbujtás miatt a Fidesz - közölte Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten. A kormánypárti politikus sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendőrség hat embert állított elő plakátrongálás miatt. Egyúttal azt is hangsúlyozta: a Fidesz a lehető leghatározottabban elutasítja ezt a "baloldali agressziót".

Németh Szilárd felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".     Megvan annak a módja, hogy törvényes eszközökkel fejezzék ki a véleményüket - tette hozzá.

A kormánypárti politikus azt mondta, jól látható, hogy az emberek többsége a konzultációt választja, még akkor is, ha nem a kormány álláspontjával ért egyet. Eddig több mint 400 ezren küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet, és 200 ezer feldolgozása után elmondható: az emberek 90 százaléka a kormány által képviselteket támogatja - közölte.

Németh Szilárd arra is felszólította Szigetvári Viktor, hogy számoljon el a Haza és Haladás Alapítvány pénzeivel. "Komoly külföldi pénzekről (...) van szó", és szeretnénk tudni, hogy kik támogatják őket és ezért mit kértek cserébe - mondta Németh Szilárd, aki szerint nyilvánvaló, hogy a külföldi támogatásért cserébe akár külföldi érdekek képviseletét is lehet kérni.

Azt mondta, a plakátrongálás "egy elterelő hadművelet" arról a sok százmillió forintról, amit azért kaptak, hogy "ezt a típusú politikát folytassák Magyarországon".

Az Együtt kedden közölte, hogy mozgalmat szervez a konzultációs óriásplakátok leszaggatására. Az MSZP szombaton közleményben azt írta, "a fröcsögő plakátkampány" üzenetét a polgári ellenállás eszközeivel mindenki úgy semlegesítse, ahogy csak tudja". A DK-nak - hangzott el egy szombati sajtótájékoztatón - nincs ellenére a plakátok megrongálását célzó állampolgári akció.