2024. augusztus 25., vasárnap

Őrizetbe vették a kurdbarát párt elleni támadás egyik gyanúsítottját

A török rendőrség őrizetbe vette annak a támadásnak egyik feltételezett elkövetőjét, amelyet pénteken hajtottak végre a legerősebb kurdbarát párt nagygyűlésén - jelentette be Ahmet Davutoglu török kormányfő vasárnap, a parlamenti választások napján.

"A támadás egyik gyanúsítottját őrizetbe vették vasárnapra virradó éjjel a rendőrség kitartó munkájának köszönhetően" - hangsúlyozta újságíróknak Davutoglu, miután leadta szavazatát szülővárosában, a Közép-anatóliai régióban található Konyában.

"Nagyon valószínű, hogy ez az egyén felelős a támadásért" - tette hozzá. A török kormányfő nem mondott semmit a gyanúsított kilétéről, csupán annyit jegyzett meg, hogy kihallgatásával az esetleges bűntársakra is fény derülhet.

Davutoglu emellett minden török állampolgárt arra buzdított, hogy menjen szavazni ezen a napon, amelyet a "demokrácia ünnepének" nevezett.

A délkelet-törökországi Diyarbakirban pénteken két robbanás is történt a legerősebb kurdbarát tömörülés, a Népi Demokratikus Párt (HDP) nagygyűlésén, és mint később kiderült, legalább az egyik detonációt egy gázpalackra szerelt pokolgép okozta. Az incidensben ketten meghaltak és több mint százan megsebesültek. A török kormányfő a történteket a török demokrácia elleni támadásnak minősítette.

Törökországban vasárnap reggel parlamenti választások kezdődtek, amelyeken a legtöbb szavazatra az előrejelzések szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) számíthat. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 17 órakor zárnak majd, és négy órával később várhatóak az első eredmények.

A megméretésen húsz párt és 165 független jelölt vesz részt. Elemzők szerint a HDP jelentős szerepet játszhat a választásokon, ugyanis ha a párt eléri a törvényhozásba kerüléshez szükséges 10 százalékos küszöböt, akkor az Igazság és Fejlődés Pártja elveszítheti a parlamentben 2002 óta élvezett abszolút többségét. Az AKP viszont kétharmados többséget szeretne ahhoz, hogy átszabhassa az alkotmányt és Törökországot elnöki rendszerré alakítsa, ahogy az Recep Tayyip Erdogan államfő tervei között szerepel.