2024. augusztus 24., szombat

Amíg élek, béke nem lesz

Az izraeli védelmi miniszter nem lát lehetőséget egy izraeli–palesztin megállapodásra

Móse Jaalon nem lát lehetőséget arra, hogy még az ő életében létrejöjjön egy stabil megállapodás Izrael és a palesztinok között. A 65 éves védelmi miniszter a békefolyamat kudarcért Rámalláh kompromisszumot elutasító álláspontját okolta, úgy vélve, hogy a palesztinok az előző kormányzat idején ajánlott békejavaslatokat sem fogadták el, így várhatóan a jövőben sem lesznek (lennének) erre hajlandók. Béke helyett Jaalon modus vivendit, az együttélés módjának megtalálását javasolta, „nem lehetetlen célokat”, és cáfolta, hogy a palesztin konfliktus okozná a térség bizonytalanságát.

Véleménye egybecseng Benjámin Netanjahu kormányfő nézetével, aki a márciusi választási kampányban – szavazótáborát növelendő – bejelentette, hogy a miniszterelnöksége alatt a palesztin állam nem fog létrejönni. Bár azóta visszakozott, derűlátásra semmilyen módon sem adott okot.

Jaalon beszédére válaszul Vasszel Abu-Juszefabu-Juszef, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) tisztségviselője kijelentette; a múltbéli és a jelenlegi izraeli kormányok zárták ki a megállapodás lehetőségét, mert – többek között – elutasították a palesztinok 1948 előtti otthonaikba történő visszatérésének jogát, a békefolyamat mostani zsákutcába jutásáért pedig Netanjahu kormányát tette felelősé, mégpedig a telepesek építkezéseinek támogatása, és a palesztin foglyok szabadon engedésének megtagadása miatt.