2024. augusztus 24., szombat

Ljubljanában letartóztatták Ramush Haradinajt

Az egykori gerillaparancsnok szerint őt nem letartóztatták Ljubljanában, hanem csupán feltartóztatták

A szlovén hatóságok szerdán délelőtt letartóztatták Ramush Haradinajt, a Koszovó Jövőjéért Szövetség párt vezetőjét, és a ljubljanai bíróság elé állították. Az egykori gerillaparancsnok azonban tagadta, hogy letartóztatták volna, a KosovaPress hírügynökségnek adott nyilatkozata szerint a hatóságok nem letartóztatták, hanem feltartóztatták őt, és csupán addig marad a reptéren, ameddig nem tisztázzák a Szerbia által kiadott 2006-os körözőlevél érvényességét. A politikus csalódottságának adott hangot és a szlovén hatalmat a szerbiai hatalomhoz hasonlította.

– Nem tartóztattak le, de Szlovéniában a körözőlevelek frissítése igen lassan történik. A világ összes repteréről eltávolították ezt a körözőlevelet, csak Ljubljanában nem. Az utam során számos légikikötőn átszálltam és sehol sem volt gond. De ezek (a szlovének) ugyanolyanok, mint azok (a szerbek) a testvéreik – mondta a koszovói politikus.

A KosovaPress információi szerint Haradinjt csupán pár órára tartóztatták fel a szlovén hatóságok, és miután szabadon engedik, azonnal haza is indul.

Bojan Kos, a szlovén rendőrség sajtószóvivője viszont megerősítette, hogy a nap folyamán letartóztattak egy koszovói illetőségű személyt, aki a kora esti órákban a Kralj körzeti bíróság elé kerül. A sajtószóvivő szerint a koszovói polgár csak az esti órákban hagyhatja majd el Szlovéniát.

– Nem mondhatok neveket, de megerősíthetem, hogy a nap folyamán letartóztattunk egy koszovói polgárt, akit Szerbia az Interpollal köröztet. A szóban forgó személyt a ljubljanai repülőtéren tartóztattuk le és az esti órákban átadjuk őt a bíróságnak – mondta Bojan Kos.

A pristinai Koha Ditore napilap információi szerint Haradinaj németországi és brüsszeli hivatalos látogatásából tért vissza, amikor letartóztatták.

Haradinaj letartóztatását megerősítette Artan Behrami koszovói külügyminiszter is. Mint megjegyezte, a letartóztatás tényéről a szlovén hatóságok Koszovó ljubljanai képviseletét értesítették. Az albeu.com portál szerint a koszovói külügyminiszter a szlovén rendőrséggel tisztázta Haradinaj előállításának körülményeit. Tolmácsolásuk szerint Behrami azt nyilatkozta, hogy az ügy tisztázása megkezdődött és hamarosan megoldást találnak rá, de arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a Koszovó Jövőjéért Szövetség elnökét szabadon engedik-e, vagy sem. A Koszovó Jövőjéért Szövetség szerint a ljubljanai letartóztatás eltervezett akció volt.

Haradinaj két ízben, 2008-ban és 2012-ben állt a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt, ahol mindkét alkalommal felmentették a háborús bűnök vádja alól. Szerbia 108 bűnvádi feljelentést tett az egykori gerillaparancsnok ellen.