2024. augusztus 24., szombat
NÉPKÖR MAGYAR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÚLA

Vastapssal zárult sikeres évad

Először tartotta a kúlai színházteremben a hagyományos évadzáró műsorát a Népkör MMK, hogy ezzel még ünnepélyesebbé tegye az eseményt. Helyesnek bizonyult az elgondolás, mert telt ház előtt zajlott a rendezvény. A szakcsoportok tartalmas művelődési műsort készítettek, amelyet az évad alatt gyakoroltak be, és ezekkel a műsorszámokkal felléptek számos helyi, községi, körzeti szemlén, vajdasági szintű rendezvényen, megmérettetésen.

A mintegy kétórás műsor elején Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönte a csoportvezetőknek a magas színvonalú képzés megszervezését és lebonyolítását, a szakcsoporttagoknak pedig a lelkes és sikeres munkát. Elmondta, hogy a 147 éves Népkör körülbelül 200 aktív tagot számlál, a csoporttagok főleg gyermekek, majd hozzátette, hogy annak ellenére, hogy Kúlán a magyarság szórványban él, büszkék lehetünk a magyar gyermekek hagyományápolására, identitásuk megtartására, amihez a Népkör vezetősége mindent megad.

Elsőként az Árvácska énekcsoport lépett a színpadra, azzal az összeállítással, amellyel már számos alkalommal felléptek, a többi között a községi szemlén is, melyről továbbjutottak a körzeti szemlére, az Évadzáró műsor után pedig a Durindón léptek fel. Vezetőjük Vendel Gyöngyi.

Az Aprócskák már alig várták, hogy színre léphessenek, gyermekjátékokat mutattak be Hugyik Karolina felkészítésében. A közönség vastapssal jutalmazta fellépésüket, megelégedéssel nyugtázva, hogy igenis van utánpótlás a kúlai Népkörben.

A tartalmas műsor folytatásában az Ibolya gyermeknéptánccsoport szatmári táncokból összeállított fellépését kísérhettük figyelemmel, ezzel az előadással a csoport a Kőketáncon is részt vett, és a szakzsűritől III. helyezését érdemelte ki. Koreográfusok: Patyerek Csaba, Kovács Hanna és Borsodi Patyerek Orsolya, csoportvezető Pásztor Mária.

Magyarics Vilmos verssel, Balla Maximilián énekszólóval, Balla Marianna szavalattal, Balla Anita Szabadi Lívia Iskolások álma c. versével vívta ki a nagyérdemű tapsát.

Vendel Gyöngyi karnagy vezetésével fellépett még a Bartók Béla Dalárda, Kamarakórus és a Cantiléna női kórus is.

A Kőketáncon az alsós kategóriában a III. helyezett Napraforgó gyermeknéptánccsoport is hozzájárult az est sikeréhez, galgamenti táncok bemutatásával.

A Népkör színeiben Fenyvesi Petronella ott volt az idei Szólj, síp, szólj! vetélkedőn, és onnan a II. helyezést hozta haza a szólóének kategóriában, és az ünnepségen is bemutatta tehetségét.

A tartalmas művelődési műsor után átadták a kézimunka- és kézműves-szakosztályok tagjainak a 45. MIRK-en kiérdemelt diplomákat. Az említett nagyszabású rendezvényt az idén Kúlán tartották meg.

Az est fénypontjának is tekinthetjük a nyolc éve működő Tini – Actors gyermekszínjátszó csoport előadásában látott, a Jancsi és Juliska mintájára készült Janka és Juli című mesejátékot, amellyel a gyermekszínjátszók vajdasági szintű szemléjén kimagasló eredményt értek el, és továbbjutottak az országos gálára, amelyet a későbbiekben tartanak meg. A szakzsűri különdíjban részesítette Csincsák Karinát és Milijašević Szabinát. Rendező Pásztor József, csoportvezető Pásztor Mária, smink és kosztüm Szabó Kiskároly Ilona, zenei és technikai munkatárs Vendel Gyöngyi. Az említett szemlén a mesedarab munkatársai is elismerésben részesültek, a gyermekzsűri szerint pedig az egyik legjobb kis színész Szabó Blanka volt.

A szülőkből, nagyszülőkből, pajtástársakból, érdeklődőkből álló közönség hosszan tartó tapssal jutalmazta a mesejáték előadóit. A szakcsoportok tagjai az évadzáró műsor után és az iskolaév befejeztével a nyári szünidő örömeit élvezik, hogy ősztől ismét újult erővel kezdjék meg a rájuk váró feladatok teljesítését.