2024. augusztus 24., szombat
I. EURÓPAI JÁTÉKOK, BAKU

A szerbiaiak is megkezdték az éremgyártást

Magyar és szerb dominancia kajakban, aranyérem légpuskában

Mint az várható is volt, a kajakosok versenyének folytatásával a magyar aranyak száma is növekedett a Bakuban zajló I. Európai Játékokon. Kozák Danuta 500 méteren nyert, Dudás Miklós a 200-as sprintszámban lett az első, a férfi négyes pedig 1000 méteren utasította maga mögé a mezőnyt. A további hat magyar érmet azonban három szerbiai is követte, hiszen Milica Starović és Ružičić Benedek Dalma megnyerték a kettesek 500 méteres távját, őket követték Marko Novaković és Nebojša Grujić 200 méteren, akik szintén elsőként haladtak át a célon, a Moldovan nővérek pedig ugyancsak a 200-as futamban lettek másodikak. A szerbiai kajakosokhoz Andrea Arsović sportlövő is csatlakozott, aki megnyerte a 10 méteres légpuskaszámot.

Asztaliteniszben megkezdődtek az egyéni küzdelmek. A nőknél mindkét szerbiai versenyző aránylag simán vette az első akadályt, a zentai Fehér Gabriella a lengyel Grzybowskát verte meg 4:2-re, és ma az osztrák Polcanovával találkozik, a csókai Erdélyi Annamária pedig 4:0-ra győzte le a San Marino-i Giardit, és ma a német Soljával játszik. A magyarok közül Madarász Dóra 4:3-ra nyert a portugál Oliveirával szemben, és az osztrák színekben versenyző Liuval folytatja, Póta Georgina kiemelt volt, és a 2. fordulóban a hollandiai Nivel mérkőzik majd. A férfiaknál Aleksandar Karakaševićet a szlovéniai színekben játszó Wanggal hozta össze a sorsolás, s a várakozásoknak megfelelően nagy csatát vívott vele, de 4:3-ra kikapott. A magyarok közül Pattantyús Ádám 4:0-ra verte a lett Burgist, Kosiba Dániel pedig 4:3-ra a cseh Konecnyt.

Birkózásban újabb magyar döntőst ünnepelhettünk a hétfői bajnok Sastin Marianna után. 58 kg-ban Barka Emese norvég, orosz és azeri versenyző legyőzésével került a fináléba, ott az Eb-érmes ukrán Lavrencsuk várt rá. Emesének azonban nem jelentett gondot a rivális, hiszen 3:1-re legyőzte, és ő is bajnok lett. A többi magyar nem jutott érem közelbe.

Vízilabdában hétfő este a magyar lányok 14:9-re kikaptak Hollandiától, tegnap viszont 16:4 arányban nyertek Nagy Britannia ellen, Szerbia fiúcsapata 8:2-re győzött Románia ellen, a lányok pedig 28:3-ra kikaptak Oroszországtól.