2024. augusztus 23., péntek

Lövöldözés egy dél-karolinai templomban

A Charleston egyik templomában történt mészárlás során kilenc ember vesztette életét – Elfogták a támadással gyanúsított személyt

Kilenc embert agyonlőtt egy fehér bőrű fegyveres férfi szerda este a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában.

A támadó nyolc embert a helyszínen megölt, egy hívő pedig kórházban halt bele sérüléseibe. Egy embert sebesülésekkel kórházban ápolnak. Az amerikai hírtelevíziók értesülése szerint a halálos áldozatok között van Clementa Pinckney, a templom lelkipásztora, aki tagja a dél-karolinai szenátusnak.

Joe Riley charlestoni polgármester „gyűlöletből elkövetett bűnténynek” nevezte a mészárlást, mondván, kizárólag gyűlölet vezérelheti azt, aki imádkozó emberekre nyit tüzet egy templomban. A helyi rendőrségi illetékesek is a gyűlöletet tartják a tettes valószínű indítékának.

A lövöldözés a város színes bőrű lakossága körében nagy népszerűségnek örvendő metodista templomban történt helyi idő szerint este 9 órakor. 

A rendőrség egy 21 év körüli fehér bőrű férfit (bizonyos Dylann Roofot) gyanúsít a támadással, akit néhány órával később – csütörtök reggel – elfogtak. A WLTX helyi tévéadó, valamint a CNN hírtelevízió is beszámolt arról, hogy a férfit Észak-Karolina állam Shelby településén, egy dohányboltban vették őrizetbe.  

A charlestoni metodista templom a város sűrűn lakott belvárosában található, és jelentős történelmi múltja van: 1816-ban épült, miután a helyi metodista felekezet afroamerikai tagjai vitába keveredtek más hívekkel egy temetés miatt. A templom egyszer porig égett, de újjáépítették. Minden szerda este bibliaoktatást tartanak a templom alagsorában. Hírtelevíziók megjegyzik, hogy sokan „szentvárosnak” mondják Charlestont a különféle felekezetek egymás iránti toleranciája miatt.

A vérengzés miatt Jeb Bush, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa lemondta a csütörtök reggelre tervezett charlestoni látogatását.