2024. augusztus 24., szombat

Folytatódik az együttműködés

Bijelo Poljeról érkeztek vendégek Szabadkára

Egy Bijelo Polje-i küldöttség látogatott Szabadkára, akikkel Maglai Jenő polgármester is találkozott a tegnapi nap folyamán. A tárgyalás után a sajtónak adott nyilatkozatban elhangzott, a Bijelo Polje képviselőivel való megbeszélés valójában folytatása annak az együttműködésnek, melyet Szabadka a múltban más önkormányzatokkal is megkezdett, s reményét fejezte ki, hogy a Bijelo Poljeval két évvel ezelőtt megkezdett együttműködést magasabb szintre tudják majd emelni gazdasági, kulturális és egyéb szempontból is.

– A szabadkai önkormányzatnak jó kapcsolatai vannak a környező országok néhány önkormányzatával, s alkalmunk van velük tapasztalatot cserélni, és a munkánkat fejleszteni. Mindannyian tudunk tanulni a másiktól, hiszen mindannyiunknak vannak előnyei és hátrányai. A Bijelo Poljéval való együttműködésnek pedig megvan a perspektívája, s különösen azért érdekes számunkra ez az önkormányzat, mert Montenegró északi régiójának központja és egy többnemzetiségű közösség lakja, s ezek a hasonlóságok mindenképpen összekötik a két várost – fogalmazott Maglai, hozzátéve, a montenegrói delegáció kedden érkezett Szabadkára és a látogatásuk alatt megtekintették az ipari-technológiai parkot, Palicsot és a Gerontológiai Központot is. A küldöttség tagjaként emellett a Bijelo Polje-i rendőrség vezetője is itt járt, aki a szabadkai rendőrkollégákkal tárgyalt.

Aleksandar Žurić, Bijelo Polje polgármestere elmondta, 2012-ből származik a kezdeményezés, mely végül a két önkormányzat közötti együttműködési megállapodást eredményezte, hiszen az európai integráció útján felismerték a közös pontokat és hasonlóságokat. Elmondta, Szabadka példájára és a tapasztalataik alapján hat hónappal ezelőtt négy üzleti zónát hoztak létre, és készülnek az első vámszabad övezet kialakítására is.

– A gazdaság mellett a kulturális együttműködésről is szó esett a polgármesterrel folytatott találkozó során, mely már az elmúlt időszakban is megvolt a két város között és természetesen az oktatás is szóba került, hiszen egyformán rendelkezünk felsőoktatási intézményekkel, így ezen a területen is van miről beszélnünk – jelentette ki Bijelo Polje polgármestere.